Талибаните, Радев, Байдън, Меркел, и Гутериш осъдиха атентатите в Кабул

При атаките загинаха 76 души, а други 163-ма бяха ранени

27.08.2021 | 11:52 Редактор: Тодор Петров
Талибаните, Радев, Байдън, Меркел, и Гутериш осъдиха атентатите в Кабул

При двата атентата на международното летище в Кабул вчера загинаха 76 души, а други 163-ма бяха ранени. Сред загиналите има 63-ма афганистански граждани и 13 американски войници. Екстремистката организация "Ислямска държава" пое отговорност за атаките.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че осъжда остро атаките срещу мирните жители и посочи, че те са се случили в район, охраняван от американските войски. Той каза, че ще следи отблизо въпроса със сигурността на мирните граждани.

Държавният глава Румен Радев остро осъжда терористичния акт на летището в столицата на Афганистан. Президентът изказва съболезнования на близките на загиналите при този атентат и подчертава, че подобни прояви на жестокост и насилие не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Държавният глава изразява и подкрепата на страната ни за усилията на международната общност в борбата срещу всички форми на тероризъм.

Американският президент Джо Байдън обеща, че извършителите на атентатите ще бъдат издирени и наказани, като добави, че е наредил на военните да изготвят план за действие срещу "Ислямска държава".

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съболезнования за жертвите при атентатите и призова да се окаже медицинска помощ на ранените хора, предаде радио "Китай".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви чрез говорителя си, че осъжда атентатите на кабулското летище и изрази съболезнования на близките на загиналите, като пожела скорошно възстановяване на пострадалите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК