Афганистанци и сирийци атакуват границата ни, военните са в готовност, но пари няма

7 пъти повече мигранти са влезли в България, спрямо миналата година

01.09.2021 | 17:47 Редактор: Елеонора Танева

7 пъти повече мигранти са влезли в България, спрямо миналата година. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред депутатите. 

Мигрантският натиск у нас се е увеличил не само заради извънредната ситуация в Афганистан. 

"Ние сме подложени на натиск, не само от страна на афганистански граждани, които, грубо казано, бягат от режима там, а и от сирийски граждани, които преминават през територията на нашата страна", заяви Рашков.

Засега вълната се удържа само от служителите на гранична полиция, но ако се наложи ще бъдат мобилизирани и над 600 души от армията. 

"Към момента, съобразно ситуацията, не се налага включването на въоръжението сили в охраната на границата. Такова решение не е взето и ще бъде взето, когато обстановката го налага", уточни служебният премиер Стефан Янев. 

Ако се стигне до там обаче, ще трябват още пари за бюджета на армията. Колко точно - пресмята служебният министър на отбраната. 

"9,66 млн. лв. Министерството на отбраната не разполага с тези средства", отбеляза министър Георги Панайотов.

4 млн. лв. ще трябват и за ремонт на оградата по границата с Турция. Заради недостига на средства в областните управи, Рашков предлага поддръжката да стане отговорност на Граничната полиция. Междувременно не престават да действат и каналите за трафик на мигранти. 

"Такива канали има, образуват се дела срещу тези, които осъществяват тази дейност и тяхната цифра е близо 200", уточни Рашков.

От правителството анализират постоянно случващото се на границата. А темата с мигрантите ще бъде обсъдена и на Съвета за сигурност при служебния премиер. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК