България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Кожухарова: Най-много заразени са младите от 20 до 39 години

"Характеристиката на епидемията не е променена", каза тя

18.08.2021 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова

Министерството на здравеопазването настоява за спешна актуализация на бюджета за здравеопазване. Изправени ли сме пред невъзможност за осигуряване на здравната ни система и ще останем ли без средства за ваксини?

"Поредната вълна от коронавирус показва, че вълната се развива доста бързо, така че безспорно е необходимо да се вземат спешни мерки. Убедена съм, че по въпросите за здравеопазване нашите народни представители ще бъдат единни и ще вземат такова решение. От това зависи възможността за правилно лечение. А също така и посрещане на най-належащите нужди на здравеопазването", каза съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта необходимостта от осигуряване на средства за закупуване повече лекарствени препарати.

"Договорите за доставки на ваксини в България - те са сключени доста отдавна и трябва да се изпълняват. Безспорно е важно заплащането на колегите, които се занимават и ще се занимават още повече със заболелите от Ковид-19. Това е поредната вълна на пандемията, тя към момента не показва особено различие с другите две големи вълни, с които се сблъскахме в края на 2020 г. и през пролетта на тази година. Не искам да създавам излишно безпокойство у хората, просто трябва да бъдат уведомени, че се срещаме с нещо, което вече 2 пъти видяхме и нещо, което е сериозно", допълни проф. Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ във възрастовите групи между 20 - 29 години и 33 - 39 години е регистриран най-голям брой случаи.

"Боледуват и се лекуват и хора от по-големите възрастови групи. Рисковите хора - тези, при които заболяването може да протече тежко, те са от всички възрастови групи, но все пак преобладават хората от напредналата възраст, както и млади хора, които имат хронични заболявания", сподели тя.

И е категорична, характеристиката на епидемията не е променена.

"Нашата препоръки не са променени. Тези хора, които не са боледували досега, е важно да бъдат ваксинирани, защото това им гарантира много голям шанс, ако въобще се разболеят - вирусът да протече по-леко. Статистиката показва, че от 1 август наблюдаваме постепенно увеличаване на броя на хората, които имат положителни резултати при изследване.  Смъртността се развива успоредно с увеличаване на хората, които са болни. На тези, които боледуват тежко и тези, които имат нужда от болнично лечение", подчерта експертът.

"Повечето млади, които са заразени, са хора, които се събират на големи групи, почиват. Може би е време да се замислят да започнат да ограничават контактите. Делта вариантът е тук, трябва да го приемем като поредния вариант. От нас зависи да намалим тежестта и ударите, които може да ни нанесе епидемичната вълна. В другите държави родителите са доста ентусиазирани да ваксинират децата, защото може би това е начин да има една нормална учебна година, нормални връзки с техните връстници", добави проф. Мира Кожухарова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК