Кацаров категоричен: Да не се спират плановите операции при нова Ковид вълна

Министърът на здравеопазването се срещна с ръководствата на асоциациите на болниците

17.08.2021 | 14:55 Редактор: Здравко Черкезов
Кацаров категоричен: Да не се спират плановите операции при нова Ковид вълна

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците, в това число общински, частни, университетски и държавни обсъдиха мерките, които следва да се предприемат във връзка  с очакваното увеличение на заболяемостта от Ковид-19  в страната. Целта на срещата беше да се набележат мерки, така че да се намали натискът върху болниците при евентуална нова вълна.

Моето категорично становище е да не се спират плановите операции, посочи здравният министър.  

Директорите на лечебни заведения получиха информация, както за наличностите на медикаменти, използвани при лечението на пациенти със SARS-CoV-2, така и за предприетите действия за осигуряване на допълнителни количества лекарствени продукти. На срещата бяха уточнени техническите подробности и проблеми, които биха възникнали по време на новата вълна от Ковид-19, като оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата за лечение на пациенти с  коронавирусна инфекция, създаването на софтуер за наличните свободни легла, обезпеченост с медикаменти и консумативи.

По време на срещата министър Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на Ковид-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с  Ковид-19  в амбулаторни условия.

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК