МЗ увери: Болниците ще се справят с новата Ковид вълна

Стартира процедура за доставка на допълнителни количества "Ремдесивир"

17.08.2021 | 14:17 Редактор: Здравко Черкезов

На фона на растящите случаи на коронавирус у нас в здравното министерство се проведе среща с директорите на болници. Болниците ще успеят да се справят с евентуалната четвърта вълна на пандемията, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"В оранжевата зона основното е, че се намалява капацитетът на заведенията. Ще засилим контрола. Идеята на министерството е РЗИ-тата да съставят списък с основните рискови обекти, при които има висока вероятност за заразяване. Там да се съсредоточат проверките, съвместно с МВР и другите органи. Няма да акцентираме върху квартални магазинчета. Първото, което ще желаем, е областните щабове да поискат от общините засилен контрол в градския транспорт", посочи Петров.

МЗ стартира две нови процедури, като едната е за доставка на допълнителни количества "Ремдесивир" извън рамките на досегашния договор. Очаква се поръчка и на други стратегически медикаменти, които по време на пандемията стават дефицитни.

"С наличния бюджет е обезпечен "Ремдесевир" с количества в рамките на договора. Той няма да стигне и трябва да поръчаме допълнителни количества. Това ще стане с едно постановление на Министерския съвет, което ще бъде прието утре извън актуализацията", обяви д-р Димитър Петров и поясни:

"Това е за около 15 000 флакона. Сега имаме около 7500. С 15 00 ще стигнат поне до края на септември, когато ще влезе новият договор. Има известен проблем, който е хроничен, с нискомолекулярните. Има технологичен проблем с един основен доставчик, който е спорял две от дозовите форми. С тази процедура разчитаме да привлечем нови доставчици в България и се надяваме да доставят на министерството и за болниците".

А здравният министър д-р Стойчо Кацаров поиска да не се спират плановите операции при нова вълна на коронавируса. 

Повече вижте в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК