България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новата вълна е близо: Кои болници ще бъдат в готовност и какво предвижда планът на МЗ?

"Това, което може да бъде подобрено, е комуникацията с институциите и организациите", посочи адвокат Свилена Димитрова

18.08.2021 | 08:05 Редактор: Жаклина Иванова

Новата Ковид вълна настъпва с все по-голяма сила. Броят на заразените у нас расте значително с всеки изминал ден. По тази причина заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров проведе среща с представители на болниците. Готови ли са лечебните заведения да поемат новата Ковид вълна?

"Със сигурност натрупахме опит и сме длъжни да бъдем готови. Друга перспектива няма на фона на това, което вече преживяхме. От нас се очаква и е логично да можем да реагираме много по-адекватно. Това, което със сигурност може да бъде подобрено, е комуникацията с институциите и организациите, както и взаимодействието между самите лечебни заведения". Това заяви председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ в момента се предвижда план, който обуславя болниците на няколко нива, в зависимост от развитието на болестта у нас. Тя добави, че по време на срещата вчера са били обсъдени всички важни въпроси, които е наложително да бъдат решени.

"Всички въпроси, които са свързани с това какво ще се случва през следващия месец, когато ще достигнем до пика. Това е знак, че МЗ си дава сметка за нещата, които трябва да направим  и се правят, за да бъдем подготвени. Много от задачите са в ход. Бяха обсъдени притесненията на лечебните заведения за достатъчно лекарствени средства, конкретно за това заболяване", посочи още адвокат Димитрова.

Председателят на Българската болнична асоциация подчерта, че един от проблемите, които са били изложени пред МЗ, е свързан с необходимостта да се облекчи редът, по който се преструктурират леглата за Ковид-19.

"Нашето предложение е това да бъде в режим на информиране на Здравната каса и РЗИ-тата, а не да се чака разрешителен режим. Болниците преструктурират легла, които се използват за други цели, към Ковид-19", добави Димитрова.

Адвокатът сподели, че се надяват този екип на МЗ да въведе софтуер по региони, който да позволява в реално време да се следи колко легла има, колко от тях са свободни.

"Става дума за база от данни, която не беше приета от предишното ръководство на министерството. Тя работеше на регионална база - в областните центрове на Пловдив и Русе. Това ще бъде изключително полезно. Това е пътят - комуникация с всички болници", коментира още специалистът.

Адвокатът изрази и притеснения, че има вероятност персоналът отново да не достига.

"Въпросът за персонала винаги е стоял. Имаме нова методика, която ще стимулира хората на първа линия в борбата с Ковид-19 да получат допълнителни финансови средства за това, че са там. Вчера беше обсъдено с МЗ колко е важно това да бъде направено по справедлив начин. Това, което можем да направим, от една страна, е чисто финансово. Надявам се, че колегите от лечебните заведения, които до този момент работиха в секторите с Ковид-19, ще бъдат по-мотивирани", добави председателят на Българската болнична асоциация пред Bulgaria ON AIR.

Димитрова информира, че всички лечебни заведения ще бъдат в готовност. По думите ѝ ще се наложи лекари от едни отделения да бъдат пренасочени, а някои отделения може да спрат да работят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК