Д-р Койчев за новата Ковид вълна: Няма основание за паника, близо сме до колективен имунитет

Изразходваме енергия, за да разследваме какво е станало на протеста, животът и здравето на хората излизат на дневен ред, смята той

17.08.2021 | 21:55 Редактор: Десислава Атанасова

Готови ли са общинските болници в София за новата Ковид вълна?

"Готови са, подсигурени са финансово, логистично и с апаратура. Столичното здравеопазване издържа теста на Ковид кризата". Това заяви председателят на здравната комисия в Столичния общински съвет д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

"Нашите болници дадоха своя принос и заедно с националните структури бяха болниците с най-много легла. В момента трябва да увеличим темпа на ваксинацията. Антиваксърската кампания е доста несъстоятелна. Трябва и добра информационна кампания. В света са вече над 3 млрд. ваксинираните. При ваксинираните по-леко минава, по-малко са усложненията. Но нито забранителните мерки са удачните, нито стимулирането, тъй като е морално неиздържано човек да бъде стимулиран парично, за да се грижи за собственото си здраве", категоричен е д-р Койчев.

Относно новата Ковид вълна, медикът успокои. 

"Няма основание за паника. Ще има покачване на болните, ще има вероятно четвърта вълна, но няма да е толкова тежка. Резултатите в цяла Европа бяха такива, заради големия брой възрастни, с тежки заболявания, които изтощиха здравните системи на някои финансово стабилни държави", смята той. 

Д-р Койчев коментира и упреците на президента за несправянето на ГЕРБ с Ковид кризата.

"Всеки може да допусне грешки, но много от факторите бяха непредвидими. Безспорно е имало неща, които  можеха да бъдат по-добре, но имаше и  такива, които бяха направени добре. Важно е сега как ще се справим. Трябва да се подсигурят средства за хората на първа линия. Дали актуализация на бюджета или ще намерят от друго място пари, няма значение, важно е  да се направи. Колегите очакват от здравната система да подсигури всичко, което е необходимо", подчерта още той. 

И даде своята оценка за политическата ситуация в страната.

"На моменти губя вяра в здравия разум, но съм оптимист. Сега изразходваме енергия, за да разследваме какво е станало на протеста, да, важно е, но животът и здравето на хората излизат на дневен ред. Математиците гледат на хората като бройка, но е важно колко са тежко болните. Математиците трудно могат да изчислят колко ще са тежките случаи, а това е големият проблем, те оказват натиск върху здравната система. Макар и бавно обаче, ние се доближаваме до колективен имунитет. И не вярвам 4-тата вълна да е с такава сила", отбеляза медикът.

И посочи своите решения на политическата криза у нас. 

"Не смятам, че парламентът се е изчерпал и не трябва с лека ръка да зачеркнем представителната парламентарна демокрация в България. Суверенът невинаги е достатъчно мъдър и той избира по-скоро емоционално", смята председателят на здравната комисия в Столичния общински съвет. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Ваксинирането е като коланите на автомобилите : не му пука, че ще умре при катастрофа, но за 50 лева глоба даже ще се удуши да си стяга колана.За 4тата вълна - споко , само 5% ще умрем , другите ще го преживеят . Сигнализирай за неуместен коментар