След 4 часа обвинения и извинения - депутатите осъдиха полицейското насилие над протестиращи

След направена проверка от СДВР са наказани четирима полицаи

17.08.2021 | 18:52 Редактор: Десислава Атанасова

Заради шокиращите кадри на полицейско насилие от антиправителствените протести, парламентарният звънец удари извънредно. На заседанието присъстваха и трима от битите протестиращи в нощта на 10 юли. 

В рамките на 3 часа депутатите търсиха отговор на въпроса каква е причината за проявеното полицейско насилие и дали има наказани.

"Има хора облечени във власт, които организираха погрома на 2 септември 2020 г. Днес питаме - кои са тези хора. Има висши полицаи, които издаваха неадекватни заповеди, които вместо да овладеят кризите, ги разпалваха. Кой разпореди хората да бъдат гонени и бити по малките улички след като множеството беше разпръснато", попита Виктория Василева от ИТН.

"Не въоръжени военнослужещи от друга държава, не, собствените си граждани натрупахте на купчини. Знаете ли, това не са обичайните жертви, те не просто оцеляха, те победиха", категоричен бе Николай Хаджигенов. 

От парламентарната трибуна Бойко Рашков обяви, че след направена проверка от СДВР, са наказани четирима полицаи. 

"От проверката или самопроверката, която са направили в СДВР, са разпознали 4 от тях, единият - началник на отдел, са с наказания. Двама с порицание.  Това е ефектът от проверката и санкциите, които са избрали да им наложат", подчерта вътрешният министър Бойко Рашков.

Без ясен отговор останаха и въпросите - наета ли е външна фирма да охранява протестите и бил ли е укриван умишлено записът с полицейско насилие от 10 юли. Партиите атакуваха остро и бившите министри на вътрешните работи, които сега са депутати и бяха в пленарната зала.

"Тези зверства са били прикрити от полицията. А полицията от прокуратурата.  Искате да повярваме, че вие Бойко, Младен Терзийски не сте виждали този запис. Тук да не е пълно с идиоти", попита Антоанета Цонева от "Демократична България". 

"Аз наистина не разбирам, защо колегите от ГЕРБ не вземат радикални мерки в тая посока. Ако двамата колеги или поне групата да ги порицае, да станат да се извинят на тези хора", предложи Иван Иванов от БСП.

"Ще ни трябва правителство, което да спре насилието и правителството", каза Радомир Чолаков – ГЕРБ-СДС.

В края на заседанието, Народното събрание единодушно прие декларация, с която осъди полицейското насилие над протестиращите граждани, извършено по време на протестите през 2020 година.

Повече вижте в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК