България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

До какво води бягането на Трифонов от диалог и какъв ще е следващият му ход?

Коментар на Христо Панчугов и Тихомир Безлов в "България сутрин"

16.07.2021 | 09:32 Редактор: Искра Ангелова

В четвъртък лидерът на "Има такъв народ" направи заден ход и оттегли номинацията си за премиер - Николай Василев, защото го обвързвали с ДПС. Другият повод е, че страната нямала нужда от нови избори. Какво ще прави оттук нататък Слави Трифонов?

"Струва ми се доста несериозно Слави Трифонов да е разбрал току-що кой е Николай Василев. Очевидно не е сменил и подхода. Основната драма, която се случи, беше отказът от диалог, предлагане на такова правителство, което да затвори пространството за разговор, а не да даде на останалите политически формации да намерят начин да се включат в едно подобно правителство. Имаме оттегляне на една спорна кандидатура, без да се коментират причините за този спор", каза политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Той се надява пресконференцията на ИТН днес от 13:00 ч., която Bulgaria ON AIR ще излъчва на живо в сайта и Facebook, да даде повече отговори.

"Надявам се да се отговори на важните въпроси - "Кой предложи Николай Василев?", и ако всъщност е Слави Трифонов - той по какъв начин се свързва с Василев и какво мисли за неговото минало", допълни Панчугов.

"Николай Василев беше избран от Слави Трифонов, защото беше един лоялен министър, освен това има и добър бекграунд в образованието си в САЩ и Западна Европа. Тук има дълъг опит в администрацията. Той беше 3 пъти министър за тези 8 години, така че логиката е разбираема. Но друг е проблемът - екипът, който е работил върху тези кандидатури, не отчита това наслоено недоверие спрямо Тройната коалиция и правителството на НДСВ и ДПС. По-важният момент е, че ако не бъде направено правителство и отидем на следващи избори - дали ще се промени ситуацията?! Не мисля, тя ще бъде неясна и ще има още дълъг период на нестабилност, което е проблем за страната", коментира анализаторът Тихомир Безлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите, ако се стигне до трети избори нито "Демократична България", нито ГЕРБ, ДПС и БСП ще са на Луната.

"В политическото пространство не се чу, че текат преговори за новия кандидат премиер. Ние имаме ситуация, в която се избягва дискусията с партиите, от които търсиш подкрепа и се надяваш на тяхната подкрепа. Това се е случвало в българската история, но при други обстоятелства. Подобна беше ситуацията със Сакскобургготски, но той през 2001 г. спечели почти с 50%. Подобна беше ситуацията с г-н Борисов, който 2009 година беше близо до 50-те процента", подчерта Безлов.

Според него Слави Трифонов следва модела на Борисов от 2009 година.

"Ако си спомняте, тогава Борисов не направи оферта към Костов или Яне Янев, или към "Атака". И изведнъж трите партии започнаха да го подкрепят, когато предложи правителство. Предполагам, че Трифонов иска нещо подобно, но не е в тази ситуация", каза още той.

"Слави Трифонов е политик, той вече е взимал политически решения, той се е явявал на избори и е лидер на политическа партия. Това, че той се опита да ни наложи образа на политика като някакъв лош, без липса на разлика - това е един от най-вредните митове на българския преход, който беше създаден, за да може да произвежда нови хора, които от нищото да стават фактор в българската политика", посочи Христо Панчугов.

И добави, че политика означава да имаш ясна оценка за собствените си ценности и да се опиташ да ги реализираш през различни политики на една демократична система.

"Проблемът с Трифонов е, че ние не знаем какви са му ценностите. Неговият проблем е противоречивостта, липсата на ясна и ценностна система. Поне до този момент тя не е коментирана нито с останалите участници в българския парламент, нито с българското общество. Ние очаквахме да чуем политически дневен ред, който да ни ориентира за това къде стои Слави Трифонов ценностно. НДСВ и ГЕРБ бяха в подобна ситуация, но на тях не им се налагаше да търсят такава широка подкрепа", коментира Панчугов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Смешникът най-добре да ни разсмее или да изпее някоя чалга. Защото нищо друго не може да прави. Сигнализирай за неуместен коментар