Официално: ИТН с двама повече от ГЕРБ-СДС в парламента, Борисов няма да бъде депутат!

Илко Стоянов от листата на партия "Има такъв народ" остава кмет на Благоевград

15.07.2021 | 06:48 Редактор: Тодор Петров
Официално: ИТН с двама повече от ГЕРБ-СДС в парламента, Борисов няма да бъде депутат!

Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. 

Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, а тази на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13. 

Броят на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето "Не подкрепям никого" е 35 201. Няма избрани независими кандидати. 

4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266 гласа. В решението на ЦИК е и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони.

Първоначално комисията отказа да уважи заявлението на Бойко Борисов, но след прегласуване в крайна сметка беше взето решение той да не бъде обявен за депутат. Също след прегласуване такова решение беше взето за Илко Стоянов от листата на партия "Има такъв народ" в първи изборен район-Благоевград, избран за кмет на община Благоевград. 

ЦИК одобри и заявленията да не бъдат обявени за избрани за народни представители на Николай Колев от листата на ДПС от 27-и изборен район Старозагорски и за Григор Горчев от листата на ГЕРБ-СДС от 15-и изборен район Плевенски. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
И стана тя каквато стана... Сигнализирай за неуместен коментар