България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Акад. Петрунов: Не смесвайте дозите от различните ваксини, може да ваксинирате децата

Много е важно да се имунизираме срещу грип, когато дойде време за това, категоричен бе той

15.07.2021 | 08:25 Редактор: Юлия Христова

Pfizer и BioNTech ще поискат разрешение от американския регулатор за прилагането на разработваната от тях трета доза на ваксина срещу Ковид-19. Причината е, че първоначалните данни от тестовете показали, че третата доза увеличава нивата на антителата срещу Бета варианта на Ковид-19 с 10 пъти. Налага ли се да слагаме трета игла от ваксините и ще има ли четвърта вълна на коронавируса у нас?

"С изменчивостта на вируса е много вероятно да имаме нужда от трета игла на ваксината. Тези нови варианти не могат да бъдат покрити на 100% от нея. За американската армия е взето решение да се направи трета доза от тези на Moderna или Pfizer. Фактът, че в САЩ са решили да се прави трета доза на цялата армия, говори за значимостта на проблема", каза за "България сутрин" главният координатор на експертния съвет по "Клинична алергология" към министъра на здравеопазването академик Богдан Петрунов, който е и председател на новосъздаденото Отделение по медицински науки при БАН.  

По думите му е въпрос на добра организация дали ще се прави трета доза, а смесването на различни ваксини е колосално сложен въпрос.

"СЗО е категорична, че не трябва да се смесват дозите от различните ваксини - първа, втора и трета игла. Смесването не е одобрено, не е регламентирано. Досега нямаме достатъчно доказателства, които да казват, че това е безвредно и безобидно", подчерта той за Bulgaria ON AIR. 

Според акад. Петрунов няма противопоказание за онези, които вече са го направили.

"Важното е това да не продължава безконтролно. Ваксините, които ползваме, са 4 - в проучването фактите показват, че при тези, които позволяват, деца може да бъдат ваксинирани. Решението за това трябва да се вземе от родителите. Децата много по-малко боледуват, но те продължават да са "резервоар" на вируса. В Китай започнаха имунизация на деца от 3 години нагоре. Принципно няма противопоказания децата да бъдат ваксинирани", обясни ученият.

Акад. Петрунов е на мнение, че няма данни, които да сочат, че ваксините имат влияние при репродукцията.

"Ваксините не са разработени бързо, периодът е повече от 5-6 г. Има доста богат опит при създаването на иРНК ваксините. Има натрупан опит при усвояването на технологията и това е най-модерният и доказаният подход. Сезонните вируси, които ни застигат - наличието на симптоми за тях не значи, че имаме коронавирус. Дистанцията и малкото събиране на хора на едно място доведе до липса на грипна епидемия. Много е важно да се имунизираме срещу грип, когато дойде време за това - не само срещу коронавирус", допълни събеседникът. 

"Намирането на лекарство срещу Ковид-19 е основно направление, по което се работи - препарати, които действат върху определени механизми на вируса и не дават възможност той да се фиксира и да действа. Има няколко препарата вече с много високо качество. Технологиите изискват голяма експериментална база за изследване, но вероятно следващата година ще го имаме това лекарство. Там се хвърлят всички усилия тези лекарства да достигнат до пазара. Категорично смятам, че хората трябва да се ваксинират - без това няма да излезем от епидемията. Не достигнем ли имунизация на 50-60% ваксинирани, няма да се измъкнем от проблема", категоричен бе академик Петрунов.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ross
преди 2 години
Много ми се иска да ваксинирам "ученият" дрт пръч петрунов с една 7.62 мм. доза на АК 47 ваксината.В България и по света много такива "учени" заслужават да бъдат ваксинирани едно с една доза. В межувеждието. Евтина е. И много ефикасна. Сигнализирай за неуместен коментар