Излизаме от пандемията с контролиране на мерките и масова ваксинация?

Момчил Баев коментира Плана за действие при нова вълна от Ковид-19

14.07.2021 | 18:58 Редактор: Тодор Петров

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров представи преди дни план за действие при нова вълна на Ковид-19 наесен, в който са предвидени строги мерки.

"Този план е и трябва да бъде динамичен документ. Всяко планиране ни гарантира в по-голяма степен възможност да реагираме в рисковите ситуации. Вече имаме опит и нямаме възможност за оправдания дали нещо ще работи или не, защото година и половина живеем в тази пандемия. Всяка криза може да бъде контролирана и нейните последици може да бъдат предвидени, когато има някакво планиране. Вече имаме познания за вируса", коментира в предаването "Директно" Момчил Баев от неформалната общност "Наука в кризата".

Той очаква през есента и в началото на зимата у нас да има четвърта вълна на Ковид-19. А по думите му решенията за прилагане на мерките се взимат на базата на това какви са възможностите на здравната ни система да поеме тежестта.

"Всяко затваряне се прави, за да предпази здравето на населението и да предпази здравната система от претоварване, което може да я смачка. Най-големият проблем - липсва контрол върху упражняването на мерките. Контролните функции на МЗ не са достатъчно големи. Регионалните здравни инспекции нямат достатъчно човешки ресурс", подчерта Баев пред Bulgaria ON AIR.

"Стимулирането на ваксинацията трябва да стане с подходи - по-големи права на ваксинираните. Това не е екзотична идея. Много държави подходиха по този начин. Мерките са временен подход за ограничаване на епидемията. Трайният подход може да бъде само ваксинацията. Само със затваряне няма да стане", категоричен е той.

Според Баев хората не искат да се ваксинират, защото Министерството на здравеопазването никога не е имало комуникационна стратегия за ваксинационния план. Той е на мнение, че имаме и много медицински работници, които не са ваксинирани, а някои от тях дори пропагандират, че ваксините са опасни.

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов бе освободен днес от своя пост след скандала за 1 млн. лева, които лечебното заведение трябва да върне.

"Когато контролните органи са направили разследване и са се произнесли, би трябвало да имат достатъчно доказателства, за да защитят такова нелеко решение. През "Пирогов" минаха много от заразените. "Пирогов" понесе голяма тежест по време на епидемията, някои лекари работиха на ръба на силите си", посочи Баев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК