Пълен локдаун в България при над 500 заразени и 9000 заети легла за 14 дни

Малкият брой ваксинирани създава риска за следваща вълна, подчерта д-р Стойчо Кацаров

08.07.2021 | 13:43 Редактор: Десислава Атанасова

При нова Ковид-вълна последни ще затварят детските градини. Това предвижда новият Национален план за справяне с Ковид-19, представен от здравното министерство. Конкретни мерки ще се предприемат спрямо това в коя зона попада България - зелена, жълта, червена и тъмночервена. 

Най-слаби ще бъдат ограниченията, ако страната ни е със заболеваемост до 200 души на 100 хил. население, което я поставя в зелената зона. Ако надвишим 500 заразени и над 9000 заети болнични легла в рамките на 14 дни, за страната ни следва пълен локдаун.

"Градините смятаме да бъдат затваряни на последен етап, като могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и ако целият персонал на заведението също е имунизирано", обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. 

"Нощни дискотеки, барове, клубове в червена зона са затворени, ако влезем в червена зона и дадена дейност трябва да бъде спряна. Ако персоналът е 100% ваксиниран и  има вход само за ваксинирани, може да отговори на тези изисквания да не бъде затваряно. В зелената зона ще се приемат само болни. В тъмночервената зона ще бъдат 20% от леглата на всички болници. Внимание в Плана за справяне с коронавируса се отделя и на координацията между доболничната и болничната помощ. Важно е диагностиката и лечението да започва още в начален етап, така че болният да бъде диагностициран навреме и в момента, в който има необходимост, да бъде насочен към болнично лечение", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

Той не се ангажира кога точно може да се очаква следваща вълна.

"Наличието на Делта вълна не се обвързва с това кога точно може да има бъдеща епидемична вълна, а го обвързваме с малък брой ваксинирани. Това създава риска за вълната", допълни д-р Кацаров. 

При най-песимистичния сценарий, ако епидемичната обстановка сериозно се влоши, както беше в края на миналата година, разчетите на здравното министерство показват, че ще са необходими над половин милиард лева за справяне с пандемията.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК