Психолог: В дълбока криза сме на политическо представителство и неговата легитимност

"Сега сме ударили дъното. Ниската избирателна активност е най-важният показател, каза Пламен Димитров

12.07.2021 | 09:35 Редактор: Жаклина Иванова

Какво показаха избирателите с вота си? Кое предпочитат българите - да гласуват или да плажуват?

"Избирателите бяха категорични, казвайки, че политическият ни елит не е достатъчен, за да реши проблемите им и да привлече подкрепата им", посочи психологът Пламен Димитров в студиото на "България сутрин".

Хората системно говорят за това колко слаб е бил диалогът между обществото и кандидатите за политически позиции, отбеляза той.

"Усещането е, че искаме да гласуваме за реални политики, които ни се представят систематично, организирано и решават проблемите, борят кризата, в която сме. А не да се лансират партийни имена", посочи още психологът.

Димитров коментира, че имаме 3/5 от електоралното тяло, което не се е появило на сцената на изборите, 1/5 от реално гласувалите оказват подкрепа на статуквото, а 1/5 искат промяна и подкрепят тези, които изразяват тази нагласа.

"Напредък няма. Ние сме в дълбока криза на политическо представителство и неговата легитимност", категоричен е той.

"Сега сме ударили дъното. Ниската избирателна активност е най-важният показател", добави още психологът и уточни, че 20% от таблиците на социолозите значат почти 9% реална обществена подкрепа.

Димитров сподели, че една огромна част от негласувалите са хора, които не участват в изборите, защото не виждат представителство.

"На тези хора са им важни политиките. Няма вслушвания в обществените нагласи. Това е изкуственост, неавтентичност на политическата класа", каза още той и подчерта, че когато политиците искат да изградят връзка, трябва да отидат при избирателя и да се срещнат с него.

"Нужен ни е парламентаризмът, който беше унищожен. Той трябва да се възстанови", посочи още психологът пред Bulgaria ON AIR.

"Негласуващите българи ни казват - искаме да видим някой, който е силен в държавна политика, насочена към общественото развитие и обществения интерес, а не корпоративни играчи, лобисти", категоричен е гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК