Максим Бехар: Изключително ниско ниво на политическата класа, посредствени личности

Петко Георгиев: Избирателите на едните и другите живеят в паралелни реалности

12.07.2021 | 09:19 Редактор: Юлия Христова

Успяха ли партиите и коалициите да спечелят доверието на избирателите или по-скоро ги отблъснаха с кампаниите си, какви бяха посланията на политическите лидери, след като упражниха вота си и какъв беше отговорът на избирателите към тях?

Aко някой си направи труда да прочете програмите на политическите сили, ще види, че те се препокриват почти изцяло. Бойко, Корнелия, Слави са фактори, които привличат гласовете, което е жалко. Това каза в студиото на "България сутрин" PR експертът Максим Бехар.

По думите му, ако искаме правителство е нужна кръгла маса.

"Не така сме си представяли демокрацията. Може би някои по-възрастни хора изпитваха трудности от машинното гласуване. Вероятно има някакъв стрес, но не вярвам това да е отблъснало избирателите. Цялата отегченост, че се повтарят едни и същи неща, се усеща", допълни той за Bulgaria ON AIR

Бехар е на мнение, че системата не работи от години.

"За съжаление, нивото на политическата класа е изключително ниско. Начинът, по който тези хора си редят изреченията, сочи, че голяма част от политическата класа са посредствени личности", подчерта експертът.

Според него това е причината голяма част от избирателите да не отидат да гласуват. 

"Това е силен сигнал, че системата, която наричаме демокрация, трябва да бъде сменена. У нас има кметове, които са 20-30 г. на поста, а това може да се промени с мандатност. Нещата могат да бъдат сложени в ред. Преди избори всеки сипе обещания на едро. Ако не се изпълнят тези обещания, си отиваш - съжалявам. Според мен ще се създаде правителство. ИТН няма какво да кажат, единствената смислена кампания ми се стори на ДБ", подчерта той.

Много са факторите за ниската избирателна активност - има много хора, които не са дали гласа си, защото няма как да го осребрят. Летният сезон също е сериозен фактор. Мотивацията като следваща стъпка се загуби малко, част от хората решиха, че работата е свършена. Това посочи журналистът Петко Георгиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тoй е на мнение, че ГЕРБ отново губят изборите, подобно на 4 парил.

"Социалните мрежи позволяват да има сериозна кампания, но ние да я проспим, да не я забележим. Тези избори у нас могат да бъдат сравнени с тези в чужбина, заради съществуването на паралелни реалности. Избирателите на едните и другите живеят в паралелни реалности. Визията за стратегическо развитие на България трябва да се продължи. Ключово ще е докъде ще успеят партиите да се договорят за реформи в съдебната власт", обясни журналистът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК