Как партиите разчетоха първите изборни резултати и на какви компромиси са готови

От ГЕРБ обявиха, че ниската избирателна активност е по-притеснителна от резултатите

12.07.2021 | 07:24 Редактор: Юлия Христова

"Има такъв народ" изпревари с малко ГЕРБ-СДС. Разликата е под процент, но развръзката предстои. Сигурното е, че и в 46-я парламент влизат 6 партии. 

С готовност да приемат втората позиция, от партия ГЕРБ обявиха, че ниската избирателна активност е по-притеснителна от резултатите. 

"Какъвто и да е резултатът сме първи, по-малко първи, то за нас е постижение. Този резултат го имаме след два месеца опити да се впрегне целият ресурс ние да се представим по-зле на изборите", каза зам.-председателят на ГЕРБ  Томислав Дончев.

Партията на Слави Трифонов е вероятният победител, но въпреки това те не изневериха на своя стил и запазиха мълчание пред медиите. Коментираха резултатите само по партийната телевизия.

Оспорвана е битката и за третото място. След като на 4 април БСП загуби второто място, сега отново не успя да мобилизира своя електорат. Обяснението на партията:

"Една част от по-възрастните са казали, че са изплашени от машините. Очаквахме повече. Не стои на дневен ред оставката ми", обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

За разлика от БСП, "Демократична България" увеличиха подкрепата си и коментираха, че се надяват да има работещ парламент. 

От ДПС отчетоха запазване на позициите си. И отново призоваха за рестарт на модела на управление.

"Промяната стани да седна не е промяна на ГЕРБ. Можем да кажем, че ДПС когото и да подкрепи, ще е с условие. Държавният апарат да не бъде подчинен и да е в услуга на тези, които днес са на власт и да в бухалка срещу партийни опоненти", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Отново последна за място в 46-ото НС успя да се класира коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

На този етап нито една от партиите не обяви с кого би преговаряла за управление на държавата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК