България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Румяна Дечева от ОС към ЦИК обясни за машинното гласуване и ниската избирателна активност

Проблемът е в политическата култура, а не в информационната кампания, смята тя

29.06.2021 | 08:45 Редактор: Десислава Атанасова

Изпращаме общо 421 машини за гласуване на българите в чужбина за парламентарните избори на 11 юли. Оказа се обаче, че устройствата няма да имат възможност за преференция, въпреки оставения запис за това. Ще успеят ли сънародниците ни в чужбина да упражнят вота си машинно и успешно ли премина тестът за машините на местните избори в Благоевград?

Справиха се изключително добре, по-добре отколкото очаквахме. В Благоевград имаше ниска избирателна активност, но трябва да отбележим някои обективни фактори. Благоевград не е много голям град, но по смисъла на университетски град е голям. Има много голяма млада част от населението и голяма част от тях не бяха в града. Другата група, която има значително по-слабо участие, са махалите. Фактът, че възрастните гласуваха, а младите по-слабо, означава, че все пак хората, които са искали да гласуват, са отишли. Това заяви в "България сутрин"  Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК. 

Тя коментира и забавянето на предоставяне на машините по места. 

"Беше много сложна ситуацията. ЦИК влезе в мандата си 2 месеца преди изборите. В същото време изборите, които се случиха в неделя, бяха само след 6 седмици и трябваше не само да проведат изборите, а и да извършват една неприсъща за ЦИК дейност - обществена поръчка. Вероятно друг е трябвало да свърши работата, но така е отредил законът и те го свършиха  А в Благоевград машините пристигнаха само един ден преди вота. Нямаше време, за да може обществеността да види машините, защото тяхната сертификация приключи в началото на седмицата - нито Благоевград, нито чужбина можеха да получат машини преди да знаем ,че допълните ще пристигнат, каза гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Според Дечева проблемът не е в недобрата информационна кампания. 

"Политическата култура е проблемът. Много малко познаваме институциите, и когато избираме - избираме на вкус и цвят", обясни тя.

Дечева коментира и опасността българите в чужбина да не гласуват с преференции.

"Никога не са имали право на преференция. Оставен е записът, защото няма как да се промени", настоя събеседникът.

Относно броенето на контролните записки от машините, тя посочи, че това би помогнало за доверието и прозрачността.

"Дебатът, който се проведе, е затова дали да броим всички записки, но това няма да е машинно гласуване. В деня на изборите или преди него ЦИК ще вземе решение на какъв принцип ще се броят отрязъците, но ние като общество трябва да настояваме да има хора, които да погледат какво има в тази кутия, това помага за доверието и прозрачността", категорична е Дечева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК