Благоевград ще избере кмет от втория път, Илко Стоянов срещу Румен Томов на балотаж

Избирателната активност бе ниска - малко над 27% са гласувалите

28.06.2021 | 07:08 Редактор: Тодор Петров

Избират новия кмет на Благоевград на балотаж. При избирателна активност от малко над 27% хората избираха между 7 кандидати.

От тях на балотажа в неделя отиват адвокат Илко Стоянов от партията на Слави Трифонов и отстраненият наскоро от съда кмет, заради административен пропуск - инженер Румен Томов, който е подкрепен от БСП.  Разликата между двамата е малко над 6%.

"Ако хората от Община Благоевград са приели това, което правим година и 6 месеца и имат здрава мисъл, би трябвало на балотажа да се справим", заяви Томов.

За Илко Стоянов са гласували около 38%, а за Румен Томов -около 26%. Трети, с около 20 на сто, остана независимият кандидат Андон Тодоров, подкрепен от ГЕРБ.

Въпреки еуфорията от резултатите, на кандидат-кметовете, отиващи на балотаж, не им допадна ниската избирателна активност. 

"Може би втория път ще излязат повече хора, това е тяхно право. Не можем сега да се сърдим на ниската избирателна активност, защото забележете, че има и ниска избирателна активност в така наречените особени секции, високорискови, така че това можем да го отчетем и като плюс донякъде, че са пресечени всякакви опити за купуване на гласове", коментира Илко Стоянов.

Страх от машинен вот или неприпознаване на кандидатите? На този въпрос тепърва ще се търси отговор за ниската избирателна активност. 

Изборите в Благоевград бяха като генерална репетиция на парламентарните - с изцяло машинно гласуване. Изборният ден протече нормално и без сериозни сигнали за нарушения.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години