България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Рашков vs Борисов: Могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер?

Коментар на доц. Наталия Киселова и проф. Антоний Гълъбов

31.05.2021 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова

Нови словесни престрелки между служебния министър на вътрешните работи и бившия министър-председател. В социалните мрежи Бойко Борисов обвини Бойко Рашков и служебното правителство в атака срещу ГЕРБ, обслужваща президента. В интервю пък вицепремиерът по сигурността отговори с остри обвинения срещу експремиера. Могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер?

"Свидетели сме на политическо противопоставяне. Правото е предвидило правила, по които ако има данни, да се направят проверки, ако има сигнал - да се самосезира прокуратурата. Останалите членове на правителство на са толкова ярко изразени политически фигури, явно доц. Рашков ще поеме ролята да се противопоставя на бившия министър-председател", каза докторът по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че прокуратурата има правомощия както на предварителни проверки, така и да бъде образувано наказателно производство, ако има достатъчно данни.

"Имаме изключително ярък език на омразата. Това означава, че Комисията по дискриминация трябва да се самосезира за Бойко Рашков. Временно изпълняващият длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи си позволява недопустими квалификации по отношение на прокуратурата. Румен Радев си позволи същия език. Няма как под девиза за укрепване на държавността и спасяване на демокрацията да бъде допустимо подобно отношение към прокуратурата", подчерта политологът проф. Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, в прокуратурата работят доказани професионалисти и подобен стил на отношение е абсолютен недопустим.

"Чухме Рашков да обяснява, че той се колебаел дали да подаде сигнал до прокуратурата, защото тя за нищо не става. Този човек, който има още само месец и 10 дни, в които е овластен да прави каквото някой е поискал, трябва да бъде поставен на мястото му. Този, който го е назначил, е този, който носи отговорност за неговото поведение. А самият Румен Радев не носи отговорност пред никого", категоричен бе той.

Доц. Киселова допълни, че прокуратурата има законен повод да се самосезира.

"Въпросът с отговорността е въпрос, който в последното десетилетие е сериозен. Предишното Народно събрание имаше инструментите, имаше и институциите, през които да има контрол върху тогавашните управляващи. Г-н Борисов за последен път е бил в Народното събрание на 28 април 2020 г. Дали сега ще кажем, че г-н Радев не осъществява контрол, не е вярно. Има правила, по които може да се носи отговорност", каза още тя.

И подчерта, че Бойко Рашков няма имунитет.

"Ако някой е решил, че той е извършил правонарушения, не е проблем срещу него да бъдат предприети действия. Свидетели сме на политически език. Дали е език на омразата - това е въпрос на конкретни детайли. В момента сме свидетели на връщане на политиката в политическия живот, защото в последното десетилетие политиката беше изведена. Имаше мълчание от страна на мнозинството", добави доц. Наталия Киселова.

А според проф. Гълъбов новината за подслушванията е фалшива.

"Онези, които го обявиха, веднага след това казаха, че доказателствата са унищожени. Това не е политика, това е опит за овладяване на институциите на държавата, без какъвто и да е елемент на отговорност. Действията на служебния кабинет са насочени във всичко друго, но не в и основната отговорност. Цялата ЦИК има нужда от спешни решения, които не получават. Тя започна да се надява Конституционният съд да отмени поне част от промените в Изборния кодекс", каза той.

"Г-н Рашков не е политическо лице, той е временно изпълняващ длъжността вътрешен министър. Време е тези хора да разберат къде се намират, това е европейска страна, ние сме граждани на Републиката и ЕС", коментира проф. Антоний Гълъбов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 3 месеца
Не, не могат да бъдат доказани. Той не случайно така хубаво се окопаваше във власт 11 години. Сигнализирай за неуместен коментар