България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ключовите рокади по високите етажи на властта - логични или неоснователни?

Коментар на PR експерта Нидал Алгафари и преподавателя по политически комуникации проф. Росен Стоянов

21.05.2021 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Служебното правителство извърши серия от рокади по високите етажи на редица държавни институции. 24-ма областни управители също се разделиха с постовете си.

"Начинът, по който новите министри общуват, е странен. Как може да говорят за честни избори, когато вътрешен министър препоръчва на собствениците на медии да отстраняват водещи?! Като видя, че се уволняват хора и на тяхно място се назначават без конкурс други... Дайте възможност и ние да участваме в това нещо", заяви PR експертът Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

Той даде пример с новия шеф на НАП. По думите му, в последните 5 години Румен Спецов не е бил в България. Нямам против, че има невероятно тяло, но в последните 5 години не е бил тук, не е навлизал в дебрите на НАП, изтъкна Алгафари. 

"Поставиха ни много трудна задача с машинното гласуване, ще има много тежки изненади там. Ако това са хората, които влияят върху изборите, това означава, че отсега везните започват да отиват в друга посока. Да се махат политическите кабинети е абсолютно логично, но не може да махнеш набързо изключително важни хора като шефа на НАП, шефа на митниците, областните управители...", каза още PR експертът.

Преподавателят по политически комуникации проф. Росен Стоянов, е на мнение, че сме свидетели на директна заявка, че има много тясна връзка между органите на силовите министерства и провеждането на изборите. 

"Не би трябвало въобще да има процес на освобождаване и уволняване на точно тези ключови позиции. Това би трябвало да е администрация, която знае, че след завършване на цикъла сама трябва да подаде своята оставка и да понечи да си тръгне. Пък ако новите преценят, че някой има достатъчно качества - да го оставят на мястото му", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Само тук смятаме, че това е някаква чистка, метла... Съответно я боядисваме жълта, синя, зелена...", подчерта проф. Стоянов.

"Съгласен съм с Алгафари за тоталната неграмотност по отношение на съвременната публичност и нежелание да се комуникира модерно. Независимо, че са министрите на президента, те трябва да са в публичното пространство. Абсолютно неподготвени и без никакви екипи се явяват по медиите. И идват грешки и гафове", каза още той.

Нидал Алгафари попита дали партиите ще обявят откъде и как финансират предизборните си кампании. 

"Всички партии твърдят, че се борят срещу купуването на гласове, но всички участват под една или друга форма в купуването", смята той.

"Една кампания за местни избори в голям град като София е около 1 млн. лв. Направете сметка колко ще струва национална кампания за парламентарни избори. Финансирането на партиите все още продължава да е основен проблем, за който си затваряме очите. Органите нямат никаква реакция във времето", коментира на свой ред проф. Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години