ГЕРБ: Рокадите са политическа чистка, назначенията ще се отразят на бюджета

От партията обявиха, че отговорност за действията на служебното правителство носи президентът

14.05.2021 | 18:47 Редактор: Жаклина Иванова

Нелогични финансови рокади. Така доскоро управляващите от ГЕРБ определиха назначенията на служебното правителство. Не се съгласиха и с мотивите за рокадите.

"През последните 24 часа, без необходимия анализ и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор", заяви бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

"Без особени аргументи са освободени доста лица, доста експерти. Велите мотиви на управляващите не дават отговор на обществото", коментира Александър Иванов от ГЕРБ.

ГЕРБ твърдят, че действията на кабинета "Янев“ са политическа чистка. Но поведението на назначения от президент кабинет, било очаквано.

"Като член на първия кабинет на президента Радев, той ми постави от началото до края две основни задачи - незабавно да уволня директора на НАП и агенция "Митници" и да осигуря увеличение на бюджета на отбраната с 300 милиона лева", добави Ананиев.

Зад действията на новите в управлението от ГЕРБ заподозряха протегната ръка към олигархията.

"Това, което виждаме ние е, че с тези ходове се цели онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата. Финансовият министър да отговори дали новият шеф е живял в Дубай. Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков?", отбеляза Тома Биков от ГЕРБ. 

От ГЕРБ обявиха още, че отговорност за действията на служебното правителство носи президентът, след като то е назначено с негов указ. И бяха категорични: стриктно ще следят работата на временния кабинет. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК