Дни на рокади: Ще продължат ли промените на служебното правителство? (ОБЗОР)

Чистка няма, категоричен е служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков

19.05.2021 | 18:39 Редактор: Никола Симеонов

Нова порция рокади в министерства и местната власт. Всички 24 областни управители са сменени, както и директора на Столичната дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев. А директорите на Агенциите за Национална сигурност и разузнаване прекратиха отпуските си преждевременно.

Напрежението на антиправителствените протести коства главата на Георги Хаджиев след две години и половина начело на СДВР.

"Аз не мога да приема, че ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи в центъра на София и то под колоните на МС – не трябва да оставаме равнодушни. Докато съм министър ще бъда безкомпромисен", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Хаджиев е преместен в дирекция "Жандармерия", а на негово място застава досегашният му заместник Антон Златанов, който също беше ръководно звено по време на протестите миналата година.

Освен в столицата, рокади ще има и в други дирекции в страната. Чистка обаче нямало, категоричен е министърът.

"Тези, които са допуснали нарушения – аз подобна кадрова грешка няма да направя. Те ще бъдат поканени да напуснат", добави Рашков.

След като не се отзоваха на първата покана за среща пък, за втори път при премиера бяха повикани директорите на службите за сигурност, част от които – в неплатен отпуск. От днес началниците на ДАНС и ДАР Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са обратно на работа. И въпреки че са се отзовали за среща в Министерския съвет, такава не е имало – заради заседание на кабинета.

"Цялата драматургия със шефовете на служби можеше да бъде по-добре изработена от тяхна страна, като още миналата седмица те биха могли да дойдат на срещата. За момента работата в службите върви. Както казах, дори със заместниците всичко се прави. Аз не мисля, че ръководители на такива важни ведомства в страната, които си позволяват във време, когато се подготвя и всички имаме амбиция да проведем честни избори – тези ръководители на служби да си вземат отпуска до месец септември", каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

А данни за купуване на гласове на миналите избори най-вероятно ще доведат до още смени по върховете на МВР. Само за седмица това е четвъртата рокада във вътрешното ведомство.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
стоян терпешев
преди 2 години
България е най-корумпираната страна в света Сигнализирай за неуместен коментар