България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Коментар: Само правителство на Слави Трифонов би получило подкрепа, но...

Говорят социологът Юлий Павлов и журналистът Валентин Кардамски 

15.04.2021 | 09:52 Редактор: Тодор Петров

"Предложено от Слави Трифонов правителство практически ще получи подкрепата на всички. Въпросът е дали ще предложи такова правителство", заяви социологът Юлий Павлов в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че всички партии на протеста достатъчно ясно са заявили, че няма да правят коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС. 

"България нееднократно е била управлявана от правителства от малцинствата. С ГЕРБ се е случвало много често, сега най-вероятно ще се случи с "Има такъв народ". С 92-ма депутати не може да съставиш правителство", каза още Павлов. 

Журналистът Валентин Кардамски смята, че решението на Борисов да не се кандидатира за премиерския пост и да се откаже от депутатското място е хитър ход от негова страна. Може да каже: Аз се дръпнах, направих крачка назад. А вие?, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Очевидно само Слави Трифонов ще може да направи правителство, защото ГЕРБ и БСП са нежелани за коалиционен партньор. Борисов ясно трябва да си даде сметка, че Даниел Митов не може да реши основния проблем - в България има огромно напрежение заради неравенството и липсата на справедливост", заяви Кардамски.

"Най-важното в момента е планът за развитие на България. 60 млрд. трябва да влязат в страната. На 30 април пада мандалото в Брюксел. Готови ли сме с този план? Томислав Дончев трябва да каже какво е състоянието на този план. Тези 60 млрд. са съдбата и бъдещето на България. До края на годината няма да видим и 1 евро в тази ситуация. Политиките ще се въртят около тези пари", настоя журналистът.

"Важно е да има правителство, важни решения трябва да се взимат. Приоритетно трябва да се започне със здравната политика. Мерките като ластик се отпускат и се дърпат, това не е последователно поведение. След това трябва да се мине към плана за развитие", смята Юлий Павлов.

Той не очаква Борисов да се кандидатира за президент, а по думите му шансовете на лидера на ГЕРБ срещу държавния глава Румен Радев не са големи. Едва ли би тръгнал в състезание, в което би бил предизвестен втори.

"Очевидно е, че Румен Радев ще бъде едната кандидатура за президентските избори. В събота Нинова ще го подкрепи", заяви Кардамски пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"Ако наистина субсидията стане 1 лев, бизнесът ще управлява държавата под формата на партиите. Ще се купуват партии и ще влизат. Мажоритарните фигури може да вкарат в Народното събрание несъстоятелни фигури", смята журналистът.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
1 rate up comment rate down comment 1
razumnia
преди 5 месеца
този само докато се запознае с материята ще му изтече мандата дане говорим че трябва да се запознае и с лидерите на евро съюза ами не само това трябва и да изгради афторитет пред тях какво ще управлява незнам Сигнализирай за неуместен коментар