Експерти: Само Слави може да направи кабинет, но кротува и не говори

Коментар на политолога Цветанка Андреева и експерта по комуникации доц. Александър Христов

13.04.2021 | 21:38 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 45-ото Народно събрание в четвъртък. Има ли шанс за кабинет? Какви компромиси ще се наложи да направят партиите, за да постигнат консенсус?

"Все повече нарастват шансовете да има правителство от този парламент. С чий мандат - не се знае. Това се случва под натиска на общественото мнение, формират се нагласи колко е важно да имаме правителство. ГЕРБ ще предложат правителство. Това ще бъде кабинет сянка, може да бъде коректив, но и яростен критик", каза политологът Цветанка Андреева. 

"Сигналите на политическите елити са противоречиви. Преди изборите имаше противопоставяне, а в момента с едно изключение, всички кротуват. Слави кротува най-много", заяви експертът по комуникации доц. Александър Христов  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че същественият проблем при едно такова мълчание е, че поражда слухове, както и че е време Трифонов и партията му да говорят. 

"Единствено Слави има възможност да направи кабинет. ГЕРБ имат потенциал, но нямат политическата възможност в момента", подчерта Андреева. 

По думите ѝ, ако от ИТН върнат мандата и не направят правителство, ще излязат с някаква атрактивна теза. Тя акцентира върху това, че от партията попадат в собствения си капан - популизма. Андреева допълни, че в момента имаме силни лидерски образи - Борисов, Радев, Трифонов. 

"В тази ситуация консенсус ще има. Ще видим отстъпления от някои принципи. Ние носим бремето на историческия компромис. Много е важно от сега нататък да видим как ще бъдат обяснени нещата", подчерта доц. Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Андреева изрази опасения, че ситуацията в момента е кризисна, както и че се изискват нестандартни ходове и има вероятност Радев да подкрепи "Демократична България".

"В момента, в който удряш по ГЕРБ, удряш по цялата политическа система", допълни тя. 

"Борисов даде добри заявки дори с това, че се оттегли от депутатския стол. Той показа, че няма страх от промени и ГЕРБ трябва да ги направи", заяви още политологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ами защото все пак не разполаган с нужния капацитет. Едно е да се критикува, друго е да се действа. Ще се помотаят още и ще се откажат! Сигнализирай за неуместен коментар