Доц. Великов: Крачка назад за Борисов, но не го отписвайте, можем да очакваме нови избори

На мястото на Нинова бих си подал оставката, заяви председателят на 39-ото Народно събрание

15.04.2021 | 08:18 Редактор: Юлия Христова

Новите депутати от 45-ото Народно събрание полагат клетва. Част от тях ще влязат за пореден път в пленарната зала като народни представители, други пък ще се разходят из кулоарите на парламента за първи път. Какви обаче са равносметките, какво завещаха старите на новите и можем ли да се надяваме на стабилно правителство в този шарен парламент?

Безспорно ще го запомним, както и това, че Бойко Борисов разви качествата си. Имах възможност да го наблюдавам. Беше в листите на НДСВ. Като министър-председател трябва да му се отдаде заслуженото и не бива да захвърляме и пренебрегваме всичко. Хората си казаха думата на 4 април. Това каза за "България сутрин" председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов.

По думите му, при влизането в политиката преди години каузите са били НАТО и ЕС. 

"Вероятно ще има добри дела, които ще свърши и 45-ото НС. Нека фразата за интересите на народа да не е само куха фраза - така работихме и ние. Да пожелаем успех. Независимо, че нямат опит, те ще го наберат бързо, за да се премине през епидемията и трудностите", заяви председателят на 39-ото Народно събрание.

Според него приоритет в работата на новите депутати трябва да е овладяването на пандемията. 

"Икономически трябва възможно най-скоро да се възстановим. Промените в Закона за съдебната власт също трябва да се направят. Въпросът е ще се състави ли стабилно правителство. Трябва да признаем, че 11-12 години начело на властта изхабяват. Грешките, може би, са свързани и с някои корупционни практики, които лъснаха... това чекмедже", допълни събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Най-вероятно - стана ясно от думите му - ГЕРБ няма да бъде подкрепен в желанието си да състави правителство.

"Даниел Митов е един от подготвените хора, би могъл да бъде министър-председател. Пренебрежението, което министър-председателите често демонстрират, не е полезно, трябва да се укрепва ролята на парламента. Ние сме парламентарна република, да се общува само чрез социалните мрежи не е приемливо. Борисов трябва да направи крачка назад, но не бива да го отписваме - да останеш начело на партията също е оставане в политиката. ГЕРБ са готови да бъдат опозиция и ще бъдат силна такава", подчерта доц. Великов.

"БСП се очакваше да е втора политическа сила, на толкова много фронтове воюваше, че... На мястото на Нинова бих си подал оставката. Потенциалът им все още не е малък и да има силна лява партия е полезно за страната. Можем да очакваме нови избори лятото. Допускам трудно съставяне на правителство, най-големите надежди са в ИТН и неговите сподвижници. Струва ми се, че Трифонов няма достатъчно опит в политиката, но дано има добри съветници", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
ruseborn
преди 2 години
Това дъртото *** сигурно се е облажил от Буда Мутрата за да дрънка глупави похвали! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години