България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще станат ли задължителни ваксините срещу коронавируса?

"Никой не може да хване хората и да ги ваксинира насила", каза адвокат Мария Петрова

09.04.2021 | 07:56 Редактор: Искра Ангелова

СЗО разкритикува темпа на ваксинация срещу Ковид-19 в Европа. Според организацията имунизацията върви твърде бавно. Но ще запазим ли правото си на избор да не бъдем ваксинирани или имунизацията ще стане задължителна?

"В момента има задължителна ваксина, защото наредбата, която има в България за ваксините, ги разделя на две - едните са препоръчителни, а другите са задължителни. Всеки един от нас при раждането си подлежи на задължителна ваксинация", каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова в студиото на "България сутрин".

Но по думите ѝ ваксините срещу Ковид-19 трудно ще станат задължителни, защото коронавирусът не попада в обхвата нито на СЗО, нито българската наредба позволява такова нещо.

"Ако трябва да се промени нормативната уредба и ваксината срещу Ковид да стане задължителна - това е много дълъг и труден процес. Те винаги са доброволни, така че никой, никога и за нищо не може да ни задължи. Когато говорим за задължаването ѝ, ние подлежим на определени санкции", допълни Петрова пред водещия Мирослав Димитров.

Тя коментира изказването на доц. д-р Ангел Кунчев, в което той се обяви за задължителна ваксинация на всички служители на домове за възрастни хора.

"Никой не може да хване хората и да ги ваксинира насила. Изказването му вероятно е породено от неговото огромно желание да опази общественото здраве, но от друга страна е в абсолютен разрез с правните принципи. Никой не може да бъде задължен против волята му да се подложи на нещо такова, може единствено впоследствие да бъде глобен и да търпи някакви негативни последици от това свое поведение. Докато нормативната уредба е такава, никой няма да бъде уволнен, защото не се е ваксинирал", категорична е юристката.

Мария Петрова подчерта, че трябва да си мисли и за хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини.

"Бизнесът е в капан от самото начало на пандемията, защото е противопоставен между мерките, които държавата прилага и нуждите на обществото. Ако бизнесът иска да намери разумно решение - такова има", добави тя в ефира на Bulgaria ON AIR и посъветва от бранша да проведат добри информационни кампании на тема "Ваксини и имунопрофилактика". 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
27 rate up comment rate down comment 1
Пешо
преди 3 години
Ако ваксините станат задължителни при смъртен случай държавата трябва да носи отговорност и обезщетение на семейството на починалия Сигнализирай за неуместен коментар
5
11 rate up comment rate down comment 3
Марта
преди 3 години
Потърсете информация за адвокат Райнер Фюелмих .И много съжалявам за това,което е сполетяло сестра ви.Надявам се да се възстанови след инсулта. Сигнализирай за неуместен коментар
4
18 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
Niakoi si e nameril bezplatni opitni zai4eta.sled vaksinata sestra mi polu4i insult Сигнализирай за неуместен коментар
3
39 rate up comment rate down comment 5
Марта
преди 3 години
На какво правно основание служителят може да бъде санкциониран,ако се разболее от грип.Грипът също се предава по въздушно капков път.Да не пропускаме,че усложненията от грип също водят до пневмонии,енцефалити и др.усложнения. Сигнализирай за неуместен коментар
2
63 rate up comment rate down comment 6
Марта
преди 3 години
Това са първите опити за дискриминация на нежелаещите да се ваксинират.Въвеждането на ваксинационен паспорт е първата стъпка.Да не можеш да учиш,да не може да посещаваш обществени места,да не можеш да пазаруваш,да не можеш да работиш защото си избрал да не ползваш изкуствено придобит имунитет е медицински фашизъм.Не трябва да се допуска промяна в законодателството с единствената цел обогатяване на Big Pharma.Това в момента се случва в USA и UK. Сигнализирай за неуместен коментар
1
56 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 3 години
Не искам да стават задължителни Сигнализирай за неуместен коментар