България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

България става важен фактор, ще бъде на първа линия в сблъсъка между САЩ и Русия

Това мнение изрази бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

22.03.2021 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

В последната година вече шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата. България става все по-интересна за руските служби и много важен фактор за руските интереси. 

С тези думи пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев коментира шпионския скандал у нас, при който бяха задържани шестима души. Съдът остави за постоянно в ареста петима от тях.

"Руските интереси в региона се засилват. Тук имаме контраразузнаване - български граждани шпионират за друга страна. Имаме някакво превъоръжаване на Българската армия, но то върви в слаби темпове. България ще играе все по-голяма роля в общия щит на НАТО, което означава все по-активни действия на руските служби в държавата", заяви Керемедчиев.

Той очаква да бъдат експулсирани още руски дипломати, а реакцията на Русия няма да закъснее и ще бъде същата. 

"След встъпването на Джо Байдън в Белия дом се вижда рязко влошаване на отношенията с Русия. През годините Турция започва да отстъпва като надежден партньор на НАТО. По-близко е сътрудничеството между Ердоган и Путин. САЩ и НАТО преместиха фокуса на действие към Гърция, а на север България и Румъния стават все по-значим фактор в региона", каза още Керемедчиев в "България сутрин".

И изтъкна, че намаляването на дипломатическите отношения не помага в диалога, а по-скоро вещае Студена война. По думите му Русия отстъпва от свои изконни територии - в Черна гора беше много силно руското влияние. Република Северна Македония също е основен център на руските интереси.

"Тази афера, плюс следващите действия, ще покажат твърдост, че ще отстояваме тази наша политика, която е заложена в последните над 20 години. България ще бъде все повече контактна точка с нарастващото напрежение с Русия. САЩ ще увеличат натиска за спиране на "Северен поток 2". Сблъсъкът между САЩ и Русия ще бъде на европейска територия и България ще бъде на първа линия", посочи бившият зам.-външен министър.

За финал на разговора Керемедчиев изтъкна, че Русия не е единствената държава, която проявява огромен интерес какво се случва в страната ни и в региона.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

6
3 rate up comment rate down comment 0
jersey_69@abv.bg
преди 1 месец
То ние едно време бехме с Германия - OK, сега със САЩ - пак ОК, ама не си правете сменка да се биеме с Русия, няма такъв българин, ще се биеме само ако те ни нападнат - ВЕЛИКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ! Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 1 месец
В бъдещ конфликт БГ че обере пешкиро и че я изтрият от лицето на земята,заради откачени типове в партии и правителство!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
нефактор
преди 1 месец
Не, не става фактор а МИШЕНА на първа линия, благодарение на това "страхотно" управление...Само вижте пресконференцията на нЕкакъв зам. министър с умалЕло панталонче по повод публикуваното от двама американски сенатори и всичко ще ви е ясно относно външната ни политика.. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Е просто супер. Пак се навряхме между шамарите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
1
2 rate up comment rate down comment 0
Дед Хасан
преди 1 месец
И ние барабар Петко с мъжете. Когато атовете се ритат магаретата нямат работа там. Сигнализирай за неуместен коментар