Заловените шпиони предавали информация на руското посолство, получавали по $3 хил.

Прокуратурата с подробности за групата на Резидента

19.03.2021 | 14:50 Редактор: Никола Симеонов

Разбитата шпионска група е работила от месеци. От следствието наричат нейния лидер Резидента.

С телефон вербуваните снимали екраните на компютрите си и му предавали получената класифицирана информация, той я предавал на съпругата си, а тя на свой ред я давала на руското посолство.

Прокуратурата разсекрети видео и записи на шпионската мрежа. Участниците в нея получавали по 3 хил. долара. Провеждани са срещи в ресторанти, както и в личния автомобил на Резидента.

При акцията един от мрежата се е опитал да избяга, но е заловен до руското посолство. За първи път от промените пред 1889 г. има подобен случай у нас.

Резидентът е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ.

"Надявам се този случай да послужи не за разединение, а за обединение на българите", заяви гл. прокурор Иван Гешев.

"Вторият участник във групата е действащ служител в служба "Военно разузнаване". Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Руската федерация. Третият участник е също действащ служител на "Военно разузнаване", който в кариерата си е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник в групата е бивш служител на разузнаването, бил е командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент същият е директор на Регистратура по класифицирана информация към Народното събрание на Република България", заяви говорителят на гл. прокурор Сийка Милева.

Снимка: ПРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК