Ръководителят на руските шпиони е бивш шеф на "Военно разузнаване"

Другите участници били изключително подготвени, заемащи висши държавни длъжности

19.03.2021 | 12:46 Редактор: Никола Симеонов
Ръководителят на руските шпиони е бивш шеф на

Ръководител на групата руски шпиони у нас е бивш ръководен кадър на Служба "Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, който условно ще наречем "Резидент". Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба, цитирана от "Фокус".

"Военно разузнаване. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС", съобщи тя.

Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство. 

"Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж. Военна окръжна прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за извършени тежки умишлени престъпления против Републиката, които застрашават нейната национална сигурност. Получи се информация, в която се съдържаха данни за група от лица, занимаващи се със събиране и нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация на чужда държава, която представлява държавна тайна“, допълни говорителят на главния прокурор.

От Прокуратурата пуснаха записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея, предаде "Фокус".

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК