Ето кои са шпионите, издавали секретна информация към Русия

Тайният ръководител - Резидент, разпределял задачите към четири лица

19.03.2021 | 19:06 Редактор: Здравко Черкезов

Шпионски скандал се развихри у нас. Задържаха бивши и настоящи военни - част от престъпна група за шпионаж в полза на Русия.

Операцията била ръководена от бивш ръководен кадър от българското военно разузнаване.  Тайният ръководител - Резидент, разпределял задачите към четири лица. Имало точни указания. 

РЕЗИДЕНТ: Материали, които засягат тука нашата обстановка, материали, които засягат Русия, Украйна, Нагорни Карабах, нещо актуално... Всичко, което касае Русия, Близкия Изток, Ирак, локални конфликти като Нагорни Карабах - той е много важен!

Секретните документи са изнасяни от другите участници в групата от военните масиви с телефон. Шпионите трябвало да снимат докумнти, свързани със самолетите F-16. Снимките се съхранявали на карти памет. 

РЕЗИДЕНТ: Ако нещо случайно стане, само ще щракнеш и ще я счупиш. Тя не може да се възстанови. Сега, въпросът е къде държиш този апарат? Дръж го вкъщи, в мазето и ако някой те види, и те пита какъв е тоя апарат. 
УЧАСТНИК: Ако ме питат, ще кажа, че е служебно.

След като снимките с високотехнологични военни тайни стигат до Илиев, съпругата му - руски гражданин, ги предоставяла на служител от посолството на Руската федерация. 

Информацията се изнасяла на порции и всеки път била предавана на различно място. Дори и в ресторанти, след спортни събития и в личния автомобил на Резидента. За секретната операция се плащало в брой. 

УЧАСТНИК: Еми, ако искаш периодично. 
РЕЗИДЕНТ: Не, не! Виж какво, пак си остава- всеки месец, първата неделя, след 20-и. Ако нещо стане много сериозно положението, ти знеш ли къде живея? Знаеш! 

При опит да бъде задържан един от шпионите, опитал да избяга. 

"Същият беше незабавно задържан, забележете в сградата на руското посолство", съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Обвинени са шестима души. В шпионската схема участвали висш служител на Министерството на отбраната, двама души от военното разузнаване и директорът на регистъра на класифицирана информация към Народното събрание. В масивите на законодателната власт срещу тази позиция фигурира името на Любомир Медаров. 

От администрацията на парламента обаче нямат официална информация за участие на техен служител в шпионската афера. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също беше лаконичен. 

"Информацията, в основната си част, е събирана по отношение на проектите за модернизация и повишаване на боеспособностите на Република България", коментира министър Каракачанов.

От прокуратурата заявиха, че подобен удар не е правен от повече от половин век. 

"Не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Опровержение:

Екипът на Bulgaria ON AIR поднася най-искрените си извинения на подполковник Иван Илиев, който е служител на "Военна полиция", но няма нищо общо с шпионския скандал. Причината за объркването е съвпадение в имената.

Ето и позицията на Руската федерация:

В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна.

Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство.

Поредните разкрития за шпионаж от страна на българи в полза на Русия идват 3 месеца, след като България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, обвинени в същото.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


5
2 rate up comment rate down comment 0
Минева
преди 3 години
Според Конституцията е забранено да има чужди войски на наша територия. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 5
Никола Гешев
преди 3 години
Такива са срам за България! Срам за нас като народ и държава! Комунисто-болшевиките винагеи са били продажници, а тези тук по своята мерзост са напълно достойни наследници на Георги Димитров. Да им направят един Мавзолей. Защото Димитров получи мавзолей за подобни предателства. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 3
Теодор Генчев
преди 3 години
Отлична операция! Това е начинът на действие срещу ***-предатели. Жалки и долни ***, които не се засрамиха, не се почувстваха виновни, не се извиниха. Продължават да демагогстват, да лъжат, да грабят. Затвор! За дълго! А този Тошко Петков явно е слабо/уменл Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 4
Сергей Антонов
преди 3 години
Русофили и комунисти сега ще търсят всякакви начини да омаловажат деянията. Както Т.Петков пише, че самолета Ф-16 е стар, всичко се знае за него...И веднага се търсят какви ли не аргументи против: ремонт на тунели, свлачища....Имаше един виц: "Какво пречи на социализма и СССР?-отговор: Американския империализъм, израелския ционизъм и четирите годишни времена. Смешно ми става и ***, руски *** и продажни български комунисти /социалисти/ Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 7
Тошко Петков
преди 3 години
СМЕШНО И ТЪЖНО, НЯКАКВИ СНИМКИ ЗА ТОЗИ САМОЛЕТ СЪЗДАДЕН ОТ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ, НЯКАКВИ ФЛАШКИ ...... ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!! ЗА ТЕЗИ ПУСТИ ИЗБОРИ, КАКВО ЛИ НЕ СЕ ПРАВИ - ПУСКАТ СЕ ТУНЕЛИ СЛЕД 3 ГОДИНИ РЕМОНТ, ПРАВЯТ СЕ ИНФЕКЦИИ, ПАРДОН ИНСПЕКЦИИ, ПУСКА СЕ МЕТРО, А ЕЖИДНИВНИ СВЛАЧИЩА ПО ПЪТИЩАТА ..... ПЪЛНА МИЗЕРИЯ ......... Сигнализирай за неуместен коментар