Гешев: Руски дипломат е шпионирал американски военни у нас

Помагал му е български гражданин

18.12.2020 | 23:17 Редактор: Искра Ангелова
Гешев: Руски дипломат е шпионирал американски военни у нас

Българското Министерство на външните работи обяви за персона нон грата руски дипломат и му даде срок от 72 часа да напусне страната. Става дума за военния аташе на посолството на Руската федерация в София, съобщиха от полковник Василий Сазанович. А причината - действия, несъвместими с дипломатическия му статут. 

Той е предавал военна информация, сред която и за щатски военни учения на територията на страната. Новината беше съобщена от държавното обвинение. 

След сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура, е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България. Чуждестранният гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация от 2017 година досега. 

Помагал му е български гражданин. Досъдебното производство е прекратено поради дипломатическия имунитет на лицето. А от посолството на Русия отговориха, че си запазват правото на ответни мерки.

Реакция имаше и от посолството на САЩ. Те посочиха, че през последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много агресивни действия от страна на руски служители.

През месец септември имаше двама уличени руски шпиони, които Министерството на външните работи обяви за персона нон грата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Загрижен гражданин
преди 3 години
Боже, боже.... Сетила се Мара да се побара. Те от 75г. Не са преставала колхозниците с ***, а нашите служби чак сега се сетиха да ги гонят. Сигнализирай за неуместен коментар