Военен в САЩ се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия

Доживотен затвор очаква Питър Рафаел Дзибински Дебинс 

19.11.2020 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Военен в САЩ се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия

Бивш капитан от "зелените барети" - елитно звено на американските специални части, се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от АФП.

Присъдата срещу 45-годишния Питър Рафаел Дзибински Дебинс се очаква да бъде прочетена на 26 февруари 2021 г. и да бъде доживотна. Дебинс призна, че е предал доверието на страната и е предоставял чувствителна информация за националната сигурност на руснаците, се казва в съобщение на зам.-министъра на правосъдието Джон Димърс.

Дебинс, който е роден в САЩ от майка рускиня, е бил вербуван от Москва още преди да влезе в армията, смята американското правосъдие, цитирано от БТА.

През 1997 г. Дебинс получава кодово име от агентите на руското разузнаване и подписва документ, удостоверяващ, че желае да служи на Русия, според американското министерство на правосъдието. По-късно той бил насърчен да се присъедини към американските специални части, в които получава чин капитан.

Дебинс е дал на агенти на руското разузнаване имената на свои колеги от специалните части и информация за тях, за да могат руските агенти да преценят дали да търсят контакт с тях, ако сметнат, че те са готови да сътрудничат на руското разузнаване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
А защо руските шпиони у нас не ги съдят та били те и съветници на президента и защо БСП и ДПС съществуват като партии и опозиция като работят изцял Сигнализирай за неуместен коментар