Политици от ЕП питат Amazon в писмо дали са били подложени на шпионаж

Писмото е написано от френския политик Лейла Чаиби от партия La France Insoumise

08.10.2020 | 17:10 Редактор: Георги Камарашев
Политици от ЕП питат Amazon в писмо дали са били подложени на шпионаж

Представители на властите в Европейския съюз (ЕС) написаха писмо до лидера на Amazon Джеф Безос с питане дали неговата компания наема агенти от разузнаването, за да шпионират политици, профсъюзи и служители, пише CNBC.

Писмото, написано от френския политик Лейла Чаиби от партия La France Insoumise, е подписано от 36 представители на Европейския парламент, предимно от левицата и от зелените партии в ЕС.

"С голяма загриженост се чудим за вашите намерения: дали Amazon нарочно следи профсъюзите, служителите на Amazon, както и политически представители (включително и нас), които потенциално можем да изразим критики за активностите ѝ?", гласи писмото.

То беше изпратено, след като Amazon изтри две обяви за работа за "разузнавателни анализатори", в идеалния случай с френски или испански език. Според публикациите работните места включват наблюдение на различни заплахи към Amazon, включително от профсъюзи и "враждебни политически лидери".

"Притеснени сме дали европейските профсъюзи, както и местните, националните и европейските политически представители, са засегнати от този подход на "мониторинг на заплахите", който има за цел да потиска колективни действия и организиране на синдикати", допълва писмото.

Според обявите, ако бъдат наети, на анализаторите ще бъде възложено събирането на информация за всякакви вътрешни и външни заплахи за Amazon и да докладват данни на лидерите на организацията.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК