Близо 20 000 служители на Amazon са били с Ковид-19

Най-големият онлайн търговец на дребно е бил твърде потаен по отношение на огнищата в своите редици

02.10.2020 | 13:20 Редактор: Ралица Братанова
Близо 20 000 служители на Amazon са били с Ковид-19

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. заяви, че почти 20 000 американски служители са дали положителен тест за Ковид-19 за период от малко повече от шест месеца - разкритие, което следва критиките на някои законодатели и служители, че най-големият онлайн търговец на дребно е бил твърде потаен по отношение на огнищата в своите редици.

Търговецът обяви в публикация в корпоративния си блог в четвъртък, че 19 816 служители в САЩ са дали положителен тест за респираторно заболяване или се считат за положителни - от общо 1 372 000 американски служители от фронтовата линия, които са работили за компанията от 1 март до 19 септември. 

Това е сравнително нисък дял на инфекция от 1,44% . Компанията заяви, че ако нейните служители се бяха заразили с вируса със ставка, равна на средната за населението, Amazon би имал 33 952 случая, предава Bloomberg.

Amazon разкри информацията, за да подчертае как работят нейните инвестиции в тестването, почистването и други защитни мерки, но то беше посрещнато с нови опасения относно безопасността на работниците.

"Това е огромен брой за компания, която омаловажава данните за това колко от нейните служители са се разболели", казва Дебора Берковиц, бивш ръководител на федералната служба по безопасност и здраве на работните места.

Amazon се справи с огнищата на Ковид-19 в базите си в Европа, а данните на американската компания, публикувани заедно с публикацията в блога в четвъртък, показват, че честотата на случаите на Amazon е по-ниска от общата честота в повечето щати на САЩ, където компанията работи. 
Към сряда САЩ имаха около 7,26 милиона случая на Ковид-19, според данни, събрани от университета Johns Hopkins и Bloomberg.

Още по темата четете на Investor.bg.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК