България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Преподавател: Отварянето на училищата веднага след празниците е голяма грешка

Бягаме ли от електронното обучение, защото не го разбираме?

04.01.2021 | 08:28 Редактор: Тодор Петров

Полюсни остават мненията сред родителите дали децата трябва да се върнат в класните стаи. Част от тях излязоха с петиция срещу връщането на децата в училище, а неин инициатор е университетският преподавател доц. Силвена Ставрева.

"Аргументът, че епидемиологичната обстановка е по-добра, ми се струва несъстоятелен. В поредицата празнични дни няма как да получим реална представа за броя на новозаразените и тежко боледуващите - хората си остават по домовете. Нашето мнение е, че отварянето на училищата веднага след празниците е голяма грешка", обясни тя в "България сутрин".

Доц. Ставрева очаква в следващите 2 седмици тезата им да бъде доказана и броят на случаите да се повиши.

"В писмото, което изпратихме до министрите на образованието и здравеопазването, цитираме мащабни проучвания, включително най-новото от 15 декември. Те правят изводи, че децата може да не боледуват тежко, но са разпространители. Застрашени са те, техните семейства, учителите и техните семейства", подчерта тя.

"Не е прецедент някой да се обучава онлайн. Проблемът е, че в документите на МОН все още не съществува стандарт за електронно обучение от разстояние. Беше пропуснато изключително много време. Имам чувството, че бягаме от електронното обучение, защото не го разбираме", каза още доц. Ставрева.

По думите ѝ биха могли да се използват стаите на големите ученици и да бъдат разредени тези от малките класове. Доц. Ставрева обаче не вижда как един учител би могъл да прескача в две класни стаи.

"Задължително и малките ученици трябва да носят маски в закритите помещения в училищата. Дистанцията няма как да се спазва в класна стая от 20 кв.м, в която има 30 деца", заяви преподавателят пред Bulgaria ON AIR.

До момента около 700 родителите са подали заявления децата им да продължат с онлайн обучението. Според доц. Ставрева това са заявленията, които са подадени около празниците, а преди тях те са били 1000. Тя е убедена, че заявленията са много повече.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
Съгласна съм с преподавателите Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 месеца
Трябваше да обяви нулева година този заспал министър! Сигнализирай за неуместен коментар