България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След месец изолация: Колко от децата ще се върнат в градините?

Част от родителите няма да ги пуснат, посочи директорът на 48 ДГ "Братя Грим" Петя Йосифова

04.01.2021 | 07:58 Редактор: Ивет Арабова

Повече от месец детските градини и ясли останаха затворени като част от въведените противоепидемични мерки, които целяха да ограничат широкото разпространение на заразата.

В последния ден на изминалата година от НОЩ, съвместно със Здравното и Образователното министерство, обявиха официално, че е постигнат траен резултат, наблюдава се спад на броя на хоспитализираните и това е повод да се пристъпи към отваряне на детските заведения. Готови ли са те да подновят работа в месец, традиционно свързан и с грипна циркулация?

"Готови сме, имахме дълго време да се подготвим. В последните дни затоплихме сградата. В петък направихме дезинфекция. Заредили сме се с усмивки и чакаме децата", каза директорът на 48 детска градина "Братя Грим" Петя Йосифова в ефира на "България сутрин".

Стана ясно, че родителите трябва да попълнят и декларация за информирано съгласие, в която декларират за липса на контакт със заразени с Ковид-19.

"Някои родители вече са я изпратили по електронен път. Очакваме всички деца да се върнат, но вероятно част от родителите ще задържат децата си вкъщи. Тези родители трябва да попълнят уведомление до директора", обясни Петя Йосифова.

Тя съобщи, че в 48 детска градина "Братя Грим" е имало служители, които са преболедували Ковид-19, но вече всички са здрави и на работа.

"Тези, които имат желание да се ваксинират, вече са готови. Ние попълнихме своите желания в едни списъци и сега очакваме указания. Тези, които не желаят ваксина, са повече от тези, които желаят. Предполагам, че имат нужда да размислят", отбеляза директорът на детското заведение в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че повечето от преподавателите, които не искат да се ваксинират, са със съпътстващи фактори като алергии и автоимунни заболявания.

"Ежедневно учителите от ДГ "Братя Грим" изпращаха материали и забавни задачи на родителите. Електронно обучение не сме имали, но всеки ден учителите поддържаха контакт с родителите и децата", допълни Йосифова.

"Много се радвам, че го доведох - това за децата е мъчение", сподели родител.

Освен доволни родители, в двора на детската градина имаше и щастливи деца. 

"На градина е по-хубаво", каза 6-годишният Георги.

Родителите, които не желаят да пуснат детето си на градина, трябва да попълнят уведомление до директора и отсъствията ще бъдат извинени.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК