На 4 януари отварят яслите, градините и школата за учениците до 4 клас

Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България 

31.12.2020 | 11:54 Редактор: Тодор Петров
На 4 януари отварят яслите, градините и школата за учениците до 4 клас

На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено.

Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост. Трайна е и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните в сравнение с новозаразените с Ковид-19. Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози. 

Всичко това е докладвано на министър-председателя Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. 

"Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души", изтъкнал е министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести - Тодор Кантарджиев, заяви, че е създадена  организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов, са изразилли подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. 

Същевременно подчертават, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата. 

Настоящите мерки продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация. Председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов потвърди, че процесът по ваксинация се провежда отлично и страната ни се готви за следващите доставки от ваксината. 

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че  се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на Moderna.

 "Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година", заяви премиерът Борисов на работното съвещание. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК