Новозаразените намаляват трайно, загатнаха за разхлабване на мерките

Трети сме по смъртност от коронавирус в ЕС и първи на Балканите

31.12.2020 | 10:20 Редактор: Тодор Петров

В първите дни от новата година Националният оперативен щаб ще решава дали ще има ли промяна в мерките, които засега остават в сила до 31 януари.

"Наблюдаваме трайна тенденция на увеличения брой на излекуваните от Ковид-19 спрямо новозаразените. Искаме българските граждани да посрещнат здрави ваксината, да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на последния за годината брифинг на Националния оперативен щаб.

"Оптимистичната тенденция на постепенно намаляване не заболяемостта и на смъртността е налице. Искаме да я поддържаме трайна и стабилна, което ще даде възможност за промяна на мерките. По време на празници статистиката не е реалистична", каза на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

За изтеклите 14 дни заемаме 24-о място в ЕС и пето място на Балканския полуостров по заразени с коронавирус. По смъртност за 2 седмици сме трети в ЕС, като преди нас са Лихтенщайн и Хърватска. Оставаме обаче първи по смъртност на Балканския полуостров.

"Намалява разликата на заболяемостта между отделните региони. С най-ниска заболяемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен", каза още доц. Кунчев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сега ще ги отпуснат, пак ще се окачи броя и всичко пак ще е било напразно. Хората другаде дозарягат, ние наобратно! Сигнализирай за неуместен коментар