Майка за онлайн обучението: Децата хапват и пийват, все едно не са в час

Не е достатъчно ефективно, особено при малките, споделят родители

31.12.2020 | 19:40 Редактор: Юлия Христова

Учениците от 5 до 12 клас няма да се връщат в училище до края на януари. Това става ясно от заповед на министъра на образованието. От понеделник обаче на училище отново ще са децата до 4 клас. След повече от месец врати отварят и детски градини и ясли. 

Таня има две дъщери. Едната е в четвърти клас, а другата е първокласник. Тя казва, че на по-малката ѝ е много трудно да учи дистанционно. 

"Първите месеци госпожите се опитваха да изградят навици на поведение в училище, кога да се обаждат, кога да вдигат ръка. Тъкмо бяха постигнали някакви резултати и сега по време на онлайн обучението изобщо нямат усещането, че се намират в час. Госпожата си говори, те се въртят на стола, стават, разхождат се, хапват си, пийват си", каза майката.

Самата Таня е преподавател по английски език и е работила в няколко детски градини. Решава да се откаже от работата си, за да може да помага на децата с ученето. Казва, че ще ги пусне от 4 януари на училище. 

"Има притеснение, но човек може да се зарази не само в училище, а навсякъде. Можем да отидем до магазина и пак да се заразим. Няма как да се изолираме напълно, да живеем в някаква барокамера", допълни тя.

Според нея онлайн обучението не е достатъчно ефективно, особено при малките. А Рая също няма търпение да се върне в класната стая. 

"Да, защото не съм виждала приятелите си от доста време, защото си играем, забавляваме се", сподели момичето.

Детските градини и ясли също са готови да отворят в първия работен ден от новата година. Няма да се изисква от родителите да представят медицинска бележка, че детето е здраво. 

"На 4 януари сме готови да посрещнем децата. Искам да кажа на тези родители, които желаят децата им да посещават да заповядат, всички сгради и групи ще бъдат отворени. Необходимо е само едно уведомление да пуснат до директора. Те могат да се теглят от сайта на детската градина, но могат да се попълнят и тук на място" каза директорът ДГ "Слънце” Елеонора Попова. 

Според властите, следващата седмица ще бъде показателна за развитието на пандемията у нас, тъй като много хора ще се върнат на работните си места, а най-малките ученици в класните стаи.

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
8 rate up comment rate down comment 1
Майка
преди 3 години
Ролята на родителите беше, да участват в учебният процес, да обяснят на децата си, как да спазват правилата на поведение по време на час, а не да си въртят манджите и да си правят ремонтите. Не само учителите са ангажирани с учебният процес, и ние родителите. И може би трябва първо на тях да се обясни, че по време на час не трябва да се чуват тракане на тенджери и ***, да се виждат бащи голи до кръста или по потник, или *** говорещи по мобилни телефони. Сигнализирай за неуместен коментар
6
6 rate up comment rate down comment 1
Ralala
преди 3 години
Хайде, който иска нулева, да си спре децата и да повтарят. Детето ми е ок с материала. Ивате избор - моля, възползвайте се. Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 2
Загрижен гражданин
преди 3 години
Нулевата година беше задължителна, обаче това е добра основа да се работи върху дистанционното обучение. Да се анализират плюсовете и минусите и да се намери решение за в бъдеще тъй като искаме или не с повишаването на човешката популация такива пандемии ще стават все по-чести. Това изважда на преден план нуждата от пълна роботизация на работните процеси и базов доход без полагане на труд за хората. Сигнализирай за неуместен коментар
4
11 rate up comment rate down comment 3
Герасимов
преди 3 години
Вълчев и Ангелов, нали щяхте да анализирате данните на заразени след първата работна седмица и поетапно да връщате големите ученици??? Вчера ви слушахме на брифинга колко са ви добри резултатите от"мерките" и докато Вълчев си чоплеше ноктите на брифинга, изведнъж тихомълком се появи тази заповед???!!! Много хубав новогодишен подарък за българските деца! Вие сте престъпници!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 9
Илиева
преди 3 години
Точно така, Таня, но както с Вашите деца същото се отнася и за големите, коите не ходят на училище вече 6 месец!!! И наистина се чудя докога родителите ще мълчим като овце и ще наблюдаваме безучастно геноцида, който се извършва срещу българските деца и образование???!!! Мръсни фашисти-вън от властта!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 4
1-n
преди 3 години
маменцето като страничен наблюдател на случващото се с детето й ли се изживява? Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 11
анонимен
преди 3 години
Ами не им давайте да хапват и да пийват.Друг е въпросът, че просто трябваше да се обяви нулева година, а не да се мислят глупости. Сигнализирай за неуместен коментар