България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Христова обяви важна информация за новия щам и ваксините

Възможно е да се окаже, че е по-слабо патогенен, отбеляза тя

22.12.2020 | 09:07 Редактор: Ивет Арабова

Нов щам на коронавируса се разпространява във Великобритания. Островът е абсолютно блокиран. Ще се повторят ли събитията от китайския Ухан и има ли вероятност щамът вече да е на наша територия?

"Трябва да направим изследвания на дошлите. В случай, че има заразяване, трябва да има секвениране - тоест вирусният геном да се прочете. Тук се говори за група щамове - клъстър на сходни щамове, които имат над 10 мутации", каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за "България сутрин".

Тя подчерта, че в НЦЗП се прави също анализ по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", но досегашните изследвания не са засекли новия щам.

"Тези мерки сега са за забавяне и ограничаване, но респираторните вируси не могат да се спрат. Това не е трагедия. На Острова казаха, че има значително повишение на ръста на заболеваемостта", добави проф. Христова.

Тя потвърди, че новият щам се разпространява по-бързо и е по-заразен, но това е нормално за вирусите. 

"Възможно е да се окаже, че е по-слабо патогенен. Процентът на тежките случаи не е скочил. Освен със секвениране, този нов щам не може да се засече. Новият щам ще се засича с PCR методите. Няма опасност за диагностиката да изпуска такива случаи", смята зам.-директорът на НЦЗП.

Проф. Ива Христова обясни, че всички ваксини са насочени към този протеин, срещу който се образуват антителата. Тя бе категорична, че ваксината няма как да се окаже опасна за по-възрастните хора.

"Имунният отговор, индуциран срещу ваксините, ще неутрализира и този нов щам и всички щамове, които се появят. Продължават изпитванията, а и наблюденията на ваксинираните. Тази ваксина на над 43 000 души е доказано полезна и доказано безвредна", отбеляза здравният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Христова с всяка нова партида на ваксините ще започнем да усещаме намаляване на случаите.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Колко нови щамове се очакват? Сигнализирай за неуместен коментар