Разработват ваксинационни паспорти, ще ни служат при пътувания

Листовките за действието на ваксините ще бъдат преведени на всички езици в ЕС

22.12.2020 | 07:37 Редактор: Юлия Христова
Разработват ваксинационни паспорти, ще ни служат при пътувания

Европейската комисия даде предварително разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу Ковид-19 на производителя Pfizer. Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината, заяви председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на Moderna. Председателят на ЕК уточни, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия. Очаква се те да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.

До септември догодина ЕК очаква в ЕС да бъдат получени до 300 милиона дози ваксина. Комисията уточнява, че първите количества няма да бъдат достатъчни за имунизирането на всички желаещи, но пълнолетните европейци ще могат да бъдат обхванати от имунизацията до края на идната година. Допълва се, че повечето държави от ЕС предвиждат безплатен достъп до ваксините. 

Листовките за действието на ваксините ще бъдат преведени на всички езици на ЕС и ще бъдат достъпни в интернет, за да могат гражданите предварително да се запознаят с тях и да не изискват информация от здравните работници. ЕС прави изключение, като в случая с първите ваксини няма да задължава производителите да снабдяват пратките с листовки на друг език, освен английски, както и да поставят етикети на езика на държавата, където се получават доставките.

Комисията отбелязва, че заедно със Световната здравна организация разработва ваксинационни паспорти (удостоверения), които да послужат на имунизираните при пътувания и да им спестят изследване и карантина. ЕК уточнява, че засега няма данни дали преболедували Ковид-19 се нуждаят от ваксина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК