ЕС ще получи ваксината на Pfizer и BioNTech при цена от €15,50 за доза

Брюксел не разкрива финансовите подробности при подписването на предварителните договори за доставка

21.12.2020 | 17:11 Редактор: Ралица Братанова
ЕС ще получи ваксината на Pfizer и BioNTech при цена от €15,50 за доза

Европейският съюз (ЕС) ще получи ваксината на Pfizer и BioNTech при цена от 15,50 евро за доза, показва вътрешен документ на Европейската комисия (ЕК), до който достъп е получил Ройтерс. ЕК договори 300 млн. дози от разработката на двете компании.

За сравнение, цената за САЩ е 19,50 евро, но първата поръчка е за 100 млн. дози.

Според Ройтерс цената е договорена още през ноември, когато ЕК сключи предварителния договор за доставка с компанията. В момента европейската агенция по лекарствата EMA анализира продукта и се очаква да се произнесе относно нейната ефективност и безопасност.

Прогнозите са, че ваксинацията в ЕС ще може да започне още преди края на годината, пише Investor.bg.

Ройтерс отбелязва, че в края на миналата седмица белгийският министър по бюджета Ева де Блийкър е публикувала в Twitter, че цената на ваксината на Pfizer и BioNtech за Белгия е 12 евро за доза. Малко по-късно постът беше изтрит.

Източник на Ройтерс коментира по повод тази публикация, че винаги има разлика между крайната цена и цената преди доставката. Говорител на белгийското правителство отказа да коментира темата с изтрития пост в Twitter, но допълни, че Ева де Блийкър е дискутирала цената на ваксините в белгийския парламент през миналата седмица.

ЕК не разкрива финансовите подробности около подписаните предварителни договори за доставка на ваксини. Ясно беше само, че за разработките на AstraZeneca, Sanofi и Johnson&Johnson бяха заделени 1 млрд. евро. За договорите с Pfizer/BioNtech, Moderna и CureVac в бюджета се добавиха още 1,45 млрд. евро.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А България не купи ли от тези ваксини точно? Сигнализирай за неуместен коментар