Взимат решение дали да допуснат ваксината на Pfizer и BioNTech

Предвижда се доставките на ваксините да започнат на 26 декември, а самата ваксинация да бъде - в периода между 27-29 декември

21.12.2020 | 08:22 Редактор: Радостина Димитрова
Взимат решение дали да допуснат ваксината на Pfizer и BioNTech

Днес се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за допустимостта на ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech. При положително решение в рамките на два дни Европейската комисия трябва да съгласува с държавите от ЕС намерението си веднага да издаде разрешение за пазарен достъп на ваксината.

Предвижда се доставките на ваксините да започнат на 26 декември, а самата ваксинация да бъде - в периода между 27-29 декември. По-рано от планираното се очаква да бъде взето и решението за одобрението на втора ваксина срещу Kовид-19 в Европа.

От Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че на 6 януари ще реши дали да одобри ваксината на компанията модерна. Предварителните планове бяха това да се случи на 12 януари.

Една от причините е, че американската фармацевтична компания е предоставила последния пакет с информация за медикамента по-рано от очакваното. В него се съдържа информация за производството на ваксината за пазара на Европейския съюз. Така ваксината на модерна може да стане втората одобрена в общността.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК