Експерти: Новият щам вероятно е у нас, разпространява се скорострелно

Мутацията на коронавируса се разпространява с много бързи темпове

21.12.2020 | 18:37 Редактор: Ралица Братанова

Новият щам на коронавируса е 70% по-инфекциозен от другите. Вирусът не се проявява с по-тежко протичане на заболяването. А според експерти ваксината срещу Ковид-19 ще изгражда имунитет у хората и за този щам. 

Новият щам на коронавируса се разпространява с скорострелно, регистрирани са случаи в 5 европейски държави. Според експерти в България най-вероятно вече има нерегистрирани случаи на новия щам. 

"С движението между страните хората са активни, най-вероятно щамът го има вече и у нас. доказаха се случаи и в Дания, в Холандия, в Австрия", коментира доц. Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет.

Оказва се, че "новият щам" на вируса, не е съвсем нов.

"Реално този щам е доказан още през месец септември тази година. Факт е, че коронавирусите са изменчиви вируси, т.е. променят своя генетичен код и геном, но до момента се смяташе, че тази промяна е изключително бавна. Успокоителното е, че новият щам не протича с по-тежки симптоми, няма и повишена смъртност", коментира още доц. Янчева.

А ваксините, които очакваме да пристигнат у нас за празниците ще изграждат имунитет и срещу него, въпреки мутацията.

"Хубавото на РНК технологиите е, че те могат да противодействат на мутациите на вируса, да се създават нови поколения ваксини всяка година" обясни проф. Пенка Петрова от БАН.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Стоян
преди 3 години
Добре Няма ли някой да каже Какви са симптомите на този нов щам. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години