България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Микробиолог: Ваксината е единственият начин да се противодейства на Ковид

Новият щам на коронавируса е със 70% по-заразен, посочи проф. Петрова

21.12.2020 | 09:07 Редактор: Радостина Димитрова

Хората трябва да разберат, че ваксините са единственият начин да се противодейства на пандемията. Това заяви в "България сутрин" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

"5000 души са малко като начало, за да почувстваме облекчение и за да бъдат намалени рестрикциите", коментира проф. Петрова.

По думите ѝ определено е необходима информационна кампания за ваксините, затова, освен здравното министерство, сега и БАН започва такава кампания. 

"Ваксините са безопасни и с много малко странични ефекти. Не трябва да се говори и че са направени много бързо - това не е бързо, подобен метод за РНК е познат от 20 години", посочи микробиологът пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че в нито една от поръчаните ваксини не е вкаран жив вирус. 

"За руската ваксина се каза, че до 2 години се създава имунитет, а Pfizer - до 6 месеца след създаване на имунен отговор. Както противогрипните ваксини се поставят всяка година, може да се наложи и за Ковид, но противорипната има 21% успеваемост, докато срещу Ковид има 95% -  тя е много по-успеваема", коментира микробиологът.

Относно новия щам на коронавируса, открит във Великобритания, проф. Петрова отбеляза, че е със 70% по-заразен.

"След поетапното ваксиниране може да започнем да живеем по-спокойно. Хубаво е и преболедувалите да се ваксинират", каза тя на финала и допълни, че тази зима не се очаква тежка грипна епидемия.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ваксината та ваксината, де я? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Още изобщо не сме на етап да ваксинираме профилактично, само я дъвчат тая ваксина. Те имат няколко хиляди бройки само. Сигнализирай за неуместен коментар