Европа одобри първата ваксина срещу Ковид-19

Имунизацията ще започне на 27 декември

21.12.2020 | 17:36 Редактор: Ралица Братанова
Европа одобри първата ваксина срещу Ковид-19

Европейската агенция по лекарствата препоръча въвеждането на пазара на ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer и BionTech.

Предвижда се в следващите дни Европейската комисия, съгласувано с държавите членки, да издаде достъп до пазара на първата ваксина.

Комисията вече обяви, че ще завърши процеса за два дни и първите ваксини ще бъдат поставени в периода 27-29 декември.

"Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на Европейския съюз безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество. Работата ни обаче не спира дотук", коментира изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук.

Европейският лекарствен регулатори допълни, че Ковид-19 ваксината е предназначена за лица над 16 години, а при при бременни жени трябва да се решава за всеки отделен случай. Но одобрението на ваксината е само първата стъпка.

"Това е решаващ момент в усилията ни да доставим безопасни и ефективни ваксини на европейците. Сега ще действаме бързо. Очаквам решение на Европейската комисия до края на тази вечер", заяви Урсула фон дер Лайен.

Епидемията отне живота на около 470 000 европейци. Очакванията са ваксинацията да започне между 27 и 29 декември в Евросъюза. Първо ще се ваксинират здравните работници и хората в старческите домове, а най-рано през пролетта на следващата година ще може да започне масовата ваксинация.

Целта е да се имунизират 70% от общо 450-те милиона европейци. Цената на една доза от ваксината е над 15 евро. Европейският съюз е договорил 300 милиона дози на цена, по-ниска от тази, която Съединените щати плащат.

Очаква се в началото на януари Агенцията да реши и за втората ваксина - тази на компанията Moderna. В Съединените щати вече ползват и двата препарата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е това новина ли е? Нали и ние от нея купихме? Сигнализирай за неуместен коментар