България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мангъров: По телефона не може да се лекува, лекарите да обличат престилките

Здравната система да функционира без доболничната помощ, смята началникът на Ковид отделение

27.11.2020 | 09:30 Редактор: Радостина Димитрова

"Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с Ковид, да се карантинира. Така системата спира да работи. Не може човек да бъде лекуван по телефона, не може, колкото и да ни се иска. За да бъде хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан." Това заяви в ефира на "България сутрин" началникът на Ковид отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", подчерта доц. Мангъров. 

Той обясни пред Bulgaria ON AIR и как се действа при запълнен капацитет в отделението.

"Когато капацитетът е запълнен, но човекът е тежко болен, веднага се намира начин да бъде хоспитализиран. Изписва се на другия ден човек, който е подходящ. Не връщаме никого", посочи той, но заяви категорично, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация. Когато хората нямат нужда от лечение с кислород, няма нужда да влизат в болница и това трябва да им се каже", изтъкна доц. Мангъров.

По думите му няма как здравната система да функционира без доболничната помощ.

"Когато новите мерки се въведат, може би ще настъпи лек спад на новозаразените, но когато всичко се отвори, нещата ще се върнат обратно, не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска. Това е природно бедствие, това е нещо, което се случва, и да се борим с него, а не да се крием", каза още Атанас Мангъров.

И добави, че за коронавирус няма лечение.

"Хората си мислят, че това е нещо, за което има лечение, че като се натъпчат с 2-3 антибиотика, ще им мине. Това е остра вирусна инфекция, за която няма лечение. Протоколите за лечение - някои от тях са абсурдни, това нещо не се лекува с антибиотици", посочи началникът на Ковид отделението в Инфекциозната болница.

Относно пациенти със сезонен грип, доц. Мангъров заяви, че може и да има, но симптомите са идентични с тези на коронавируса.

"При Ковид заболяването е по-продължително - възстановяването е около месец, месец и половина", коментира на финала той.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
1 rate up comment rate down comment 0
Ива
преди 3 години
И тези пари са ви много...Всички знаем колко сте "любезни" на работното място...човек трябва да ви търси и да ви моли да дойдете да му смените системата...Нямате грам отношение и човещина ,*** искате да взимате 5000лв....Аз също работя за 800лв на три смени...не спя нощем на работното си място обаче ,за разлика от Вас!Искате а какво давате в замяна....????? Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 2
ДГД
преди 3 години
Дпд, това да не е вайка ти. Др. Доц. Мангъров не е променил мнението си от началото на тази "смъртоносна пандемия". Но е тпудно да се чете и разбира прочетеното Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
Дгд
преди 3 години
Нина ,доста далече си от истината Сигнализирай за неуместен коментар
3
14 rate up comment rate down comment 17
ДпД
преди 3 години
Я, виж ти, Мангъров "обърна палачинкат", друга песен запя.Марките бяха като мръсни ***, а сега не я снема от лицето.Оказа се, че вирусчето-убива!Е, Мангъров, кога личемерничеше и подвеждаше хората, преди, или сега!?Да бяха те направили по-рано шеф на Ковид отделение, та да прозреш истината!А, за личните лекари си прав! По тел. не се лекува, както и не се лекува от телевизионните студиоа. Но вярвам, че последното вече го проумя! Сигнализирай за неуместен коментар
2
18 rate up comment rate down comment 5
Николай
преди 3 години
Нина, той не смята, че помагат особено много, но ако това ще накара личните лекари най-накрая да почнат да си вършат работата, ако искат да слагат ако и чували на главите си... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 15
Нина
преди 3 години
Е нали беше против маските? Сигнализирай за неуместен коментар