България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без нови денонощни аптеки и лекарства в хипермаркетите

Антон Вълев обясни как ще закупуваме медикаменти с онлайн рецепта

19.11.2020 | 08:08 Редактор: Тодор Петров

Българският лекарски съюз предложи да бъдат разкрити денонощни аптеки във всеки град, а в хипермаркетите да бъдат продавани лекарства от първа нужда. Засега тези идеи обаче са замразени.

"Това по-скоро е емоционален изблик на колегите от БЛС, за да може да привлекат внимание. Още в началото на разговора те се отказаха от тази идея. Драстични законодателни промени по-скоро биха били рискови. Разкриването на денонощно аптека е абсолютно губещо занятие. Нощното дежурство е абсолютно губещо. Трябват нови трима магистър фармацевти, за да се осъществи", обясни председателят на Националната аптечна мрежа Антон Вълев в "България сутрин".

Според него към текущия момент дори Агенцията по лекарствата не е наясно колко точно са денонощните аптеки у нас. В 14 области на страната пък въобще нямало денонощна аптека

"За да правите денонощна аптека, вие трябва да имате невероятен паричен ресурс от друга дейност", посочи Вълев и определи като фарс предложението да се продават лекарства в хипермаркетите.

Друга от идеите за борба с проблемите в здравната система е да се отпускат лекарства, след като фармацевтите се чуят по телефона с личния лекар.

"Решихме да предприемем кризисни мерки, с които да облекчим процедурата по получаване на лекарства. Лекарят издава хартиена рецепта, след което я заснема и я изпраща на пациента. С рецептата пациентът идва в аптеката, изпраща я към наш номер във Viber, Skype или на електронна поща - чак тогава тази рецепта придобива правна стойност. Необходимо е фармацевтът да се свърже с лекаря, за да му се потвърди, че това е рецептата на съответния пациент", разясни Вълев пред Bulgaria ON AIR.

Той увери, че има много начини в разговора да се разбере дали човекът на телефона действително е лекар. Регламентът се коментира с БЛС и се очаква до края на седмицата да излезе подписаната от здравния министър инструкция.

"Обединихме се, че в момента цялата система не е адаптирана към условията на криза. Това е много добра стъпка - да се съберат съсловията и директно да подадат експертизата си към министерството", изтъкна председателят на Националната аптечна мрежа.

Личните лекари ще отбелязват в рецептите си дали дават съгласие фармацевтите да правят замени на медикамента, ако не разполагат с описания такъв. Възможно ли е да се стигне до злоупотреби?

"Обществото не би следвало да има съмнения дали експертизата на фармацевта е добросъвестна. Самият министър го каза - когато някой от нас ходи на лекар, той не се съмнява, че лекарят се опитва да направи всичко за него. Фармацевтът е икономически активен, но от всички специалисти е най-добросъвестен по отношение на отпускането на лекарства", категоричен бе Вълев.

По думите му в аптечната мрежа няма фатални липси на лекарства. В момента проблемът бил с някои заменими антибиотици, с нискомолекулните хепарини и кортикостероида "дексаметазон", който не е заменим с нищо.

"В България от всички 3600 аптеки съществуват такива, които приготвят липсващи лекарства, несъществуващи като търговски продукт", отбеляза фармацевтът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Винаги има начин, въпросът е да се намери най-добрият вариант! Сигнализирай за неуместен коментар