Новите правила за продажба на лекарствата може да доведат до злоупотреби

Уникалният номер на лекаря може да бъде открит в интернет

18.11.2020 | 18:45 Редактор: Юлия Христова

Да има телефонна връзка между фармацевт и лекар, когато пациент се нуждае от лекарство, за което няма рецепта. Това се разбраха по време на среща в здравното министерство Българският лекарски съюз и фармацевтичният съюз.

В рамките на извънредната епидемична обстановка да има възможност за генерично заменяне на медикаменти, за да не се налага пациентът да обикаля по аптеките. 

Телефонна връзка между лекар, пациент и фармацевт ще позволява закупуване на лекарства в случай, че пациента не може да покаже рецепта, обмислят от български лекарски и фармацевтичен съюз.

В рамките на извънредното положение лекарите да отбелязват възможност за генерично заменяне на медикамент. Целта е да се избегне връщане и разхождане на пациенти по аптеки.  До края на седмицата двете съсловия ще излязат с точни указания как ще се случва това.

Фармацевтите в аптеките обаче намират тази идея за абсурдна. Уникалният номер на лекаря може да бъде открит в интернет и така са възможни злоупотреби.

"Всеки може да се представи като личен лекар", казват фармацевти. 

Така отговорът на въпроса - кой носи отговорността, ако лечението се окаже опасно, остава неясен.  

Заради дефицита на определен медикаменти, без предписаното му лекарство от аптеката си тръгва и Стилян Иванов. 

"Сега, ако не ми дадат лекарството, което ми трябва, ще има направя голям проблем. Джипито винаги може да замести някакъв антибиотик, ама въпросът е, аз ли да им кажа на тях", посочва той.

Иначе - тревожна е тенденцията за самолекуване с антибиотици по време на ковид пандемията, сочи проучване на Световната здравна организация.

Всяка година вследствие на нея по света умират около 700 хил. души.

Затова експертите препоръчват да се спазва продължителността на антибиотичния курс, която лекарят е предписал, да се следят и докладват евентуални странични реакции и да се обръщаме към фармацевта за разяснения, свързани с лекарствата.

А изследване на Световната Здравна организация показва, че между 79 и 96 % от хората, които пият антибиотици, признават, че не са заразени с коронавирус. Те приемат лекарствата, с надеждата, че така ще предотвратят инфекцията. Само при 8 процента от пациентите с ковид се развива бактериална или гъбична инфекция и имат реална нужда от антибиотик. 37% от българите казват, че няма да се ваксинират срещу ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Любен Георгиев
преди 10 месеца
Продава ли се лекарството артромин в аптеките на България на каква цена с рецепта или без???? Сигнализирай за неуместен коментар