Ще се продават лекарства без рецепта, но при условие

СЗО отчете прекомерна употреба на антибиотици

18.11.2020 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Повече от 2 часа продължи срещата в Министерството на здравеопазването със здравния министър Костадин Ангелов, БЛС и Българския фармацевтичен съюз. След нея стана ясно, че когато човек отиде в аптека и пожелае да си закупи лекарство, за което няма рецепта, но е предписано от лекар, ще има възможност чрез телефонен разговор между личния лекар и фармацевта. 

Ще има възможност генерично заместване на лекарства, но след консултация на личния лекар, пациент и фармацевт. През следващите дни предстои да бъдат издадени указания и повече информация как точно ще се случва всичко, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

А междувременно СЗО отчете прекомерна употреба на антибиотици по време на пандемията. От приемащите антибиотици - между 70 и 96% съобщават, че не са заразени с вируса, но приемат антибиотици, вярвайки, че това ще предотврати инфекцията.

"Обществото трябва да спазва мерките срещу коронавируса, единствено по този начин могат да се избегнат последиците", каза д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация в България.

А доц. Ангел Кунчев подчерта, че за България самолечението с антибиотици е голям проблем.

Проучване на СЗО показа, че 37% от българите няма да си поставят ваксина срещу Ковид-19, когато тя бъде налична.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК